Hakkari'deki STK'ların deprem raporu açıklandı

Hakkari'deki STK'ların deprem raporu açıklandı

Olası Hakkari depremi gündemi ile bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, doğa dernekleri temsilcilerinin yer aldığı bileşenlerin düzenlediği toplantının sonuç bildirgesi yayınladı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Maraş ve Hatay merkezli üç ayrı depremin yol açtığı yıkım gündemdeki yerini korurken, deprem uzmanlarının uyarılarının ardından dikkat çeken merkezlerden biri ise Hakkari ili oldu. 

Kentteki önemli sivil toplum örgütleri de olası Hakkari Depremi gündemi ile düzenledikleri değerlendirme toplantısının sonucunu kamuoyu ile paylaştı. 

Toplantıda, Maraş ve Hatay merkezli depremlerde koordinasyon eksikliklerinin afet ve kriz yönetimlerinde aksaklık oluşturduğu tespitine yer verildi.

Raporda, afet ve acil durumlarda koordinasyon zafiyetlerinin, panik ve kargaşayı derinleştirdiği bunun da arama ve kurtarma ile insani yardım çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Jeolojik verilere göre Hakkâri’de bir deprem riskinin bulunduğu dikkat çekilen raporda, kentin en önemli gündeminin deprem olduğu kaydedildi. 

Raporda, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının vatandaşlar arasında paniğe neden olan deprem söylentileri bertaraf edecek gerçekçi ve sonuç alıcı tedbir ve çalışmaları ivedilikle hayata geçirmesinin önemine dikkat çekildi ve "İlgisiz, bilgisiz ve yetkisiz şahısların toplumu yanlış yönlendiren tutumlarının toplumda panik halini arttırdığını, toplum psikolojisinin olumsuz etkilediği ifade edildi.

Hakkari'nin tek bir karayolu bağlantısına sahip olmasının, olası bir afet durumunda arama ve kurtarma ekipleri ile İnsani yardım ekiplerinin kente ulaşmasının önünde bir engel oluşturacağı iddiasına yer verilen raporda, bu durumun toplumda büyük bir endişeye yol açtığı ifade edildi.

Toplantının önemli gündem maddelerinden birinin Türkiye Afet Müdahale Planı olduğu vurgulanan raporda, sorumluluk alan çözüm ortağı kurumların, Afet Müdahale Planına şekilsel yaklaştığı bunun da deprem bölgesindeki saha çalışmalarındaki pratikte ortaya çıktığı belirtildi. 

Toplantıda, Modern Afet Yönetimi'nin önemine dikkat çekildiği, yerel yönetimlerin bu konuda güçlendirilmesi ile Sivil Toplum kuruluşlarının teşvik edilmesinin önemi vurgulandı.

Raporda, kent depremselliğinin tüm önleyici ve koruyucu tedbirlerin Merkez- Yüksekova- Şemdinli- Çukurca- Derecik ilçeleri ile belde ve köyleri kapsayacak bütünlükte ele alınmasının önemi ele alındığı kaydedildi.

Engelli bireylerin, özel ilgi guruplarının, özel ihtiyaç guruplarının, evcil ve sokak hayvanlarının da unutulmadığı raporda, kent genelindeki tüm yapıların süratle risk analiz testlerinin yapılması gerektiği belirtildi.

Raporda, olası bir afet durumunda Hakkari'nin coğrafik konumundan dolayı, arama ve kurtarma ekipleri ile insani yardım ekiplerinin kente ulaşmasının zaman alacağı göz önünde bulundurularak il ve ilçelerde bünyelerinde arama ve kurtarma ekipleri oluşturan kurumların faaliyetlerinin geliştirmesi ve bunlar arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çekildi.

AFAD ve KIZILAY gibi kurumların gerek personel ve gerekse malzeme ve ekipman yönüyle güçlendirilmesinin, bu kurumlarımızın lojistik depolarının kapasitesinin artırılmasının öneminin vurgulandığı raporda, STK, kamu kurum ve kuruluşları ile halk arasındaki diyaloğun hayati bir öneme sahip olduğu ifade edildi.

Toplantının ön plana çıkan öneriler ise şu şekilde sıralandı

1- Ülkemiz ve İlimiz için son derece önemli olan Türkiye Afet Müdahale Planının iz düşümü olan İl Risk Afet Planı’nda (İRAP) çözüm ortağı olan kurumların, plandaki sorumluluklarını geliştirip güçlendirme çalışmalarını hızlandırmaları,

2- KIZILAY’ın olası bir afet ve acil durum için çadır ve iaşe, insani yardım depolarını genişletme çalışmaları yürütmesi,

3- AFAD’ın Gönüllülük faaliyetlerini daha da yaygınlaştırarak, bir afet eğitim seferberliği başlatması, İl ve ilçe merkezlerimizde lojistik depolar oluşturması, müdahale planlarında yer alan çözüm ortaklarının plan kapsamındaki çalışmalarının denetlemesi, Gönüllülere malzeme ve ekipman desteğini sağlaması,

4- Sağlık Müdürlüğünün olası bir Afet ve Acil Durum sırasında İl ve ilçelerimizde birden fazla sahra Hastanesi kurabilecek imkân ve kapasiteye kavuşturulması

5- Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Müdürlüğü ve Belediyenin ilimizdeki yapı stokunda hızlı risk analiz çalışmaları başlatmasını, İl Risk Afet Planı (İRAP) kapsamında tespit edilen risklerin bertaraf edilmesine dönük çalışmaların önemle ele alınması,

6- Belediye bünyelerinde faaliyet yürüten itfaiye müdürlüklerinin personel, eğitim, malzeme ve ekipman yönüyle donatılması, 7- Toplanma ve Barınma alanlarının daha da çoğaltılarak, barınma alanlarının alt yapı çalışmalarının şimdiden başlatılması

8- Enerji hizmetleri kapsamında VEDAŞ gibi kurumların olası bir Afet ve Acil Durum sırasında gerek barınma alanlarının ve gerekse de Arama ve Kurtarma çalışmalarında ihtiyaç duyulacak enerji ihtiyacını karşılayacak enerji kaynak kapasitesini genişletmesi

9- İl genelinde, olası bir Afet ve Acil Durum sırasında müdahalenin hızlandırılması için yapıların kat planlarının çıkarılması ve müdahale ekipleri ile paylaşılması,  

TOPLANTIYA KATILARAK GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ SUNAN KURUMLAR İSE ŞU ŞEKİLDE SIRALANDI

1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum