Hakkari’deki STK temsilcileri Kavaklı’yı ziyaret etti

Hakkari’deki STK temsilcileri Kavaklı’yı ziyaret etti

Hakkari’nin Kavaklı köyünde maden ocaklarına karşı başlatılan eylem birinci ayını geride bırakırken, kentteki STK temsilciler eylemcileri ziyaret etti.

Hakkari’de Kavaklı (Marinüs) köyü sakinlerinin doğalarının tahrip edildiği gerekçesi ile 22 Nisan tarihinde başlattığı eylemin üzerinden bir ay geçti. 

Kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan bir heyet Kavaklı köyüne geçerek vatandaşlar ile görüştü. 

Burada nöbet tutan eylemcilerle görüşen STK temsilcileri taleplerini dinledikten sonra basın açıklaması yaptı.

Burada kısa bir bilgilendirmede bulunan köy sakinlerinden Aziz Duman, ” Maden sahaları bizlere yol, yeşil alan ve dere bırakmadı. Vadi boyunca yüzlerce tünel açılmış. Köyümüzün tahrip edilmesini istemiyoruz. Tarım ve hayvancılık alanlarımız tahrip edildi. Eylemimizin temel amacı köyümüzdeki tahribatı durdurmaktır. Biz hiçbir şekilde madencileri kötümüzde istemiyoruz. Bizlere destek veren herkese teşekkür ederiz” diye konuştu. 

Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu, dönem sözcüsü Musa Bor, Hakkari’deki STK’lar olarak madenlerin doğaya verdiği tahribatlarını raporladıktan sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Köy sakinleri doğa tahribatına karşı başlattıkları eylemin devam ettiğini anlatan Bor, "Burada nöbet eylemindeki vatandaşlarla oturduk. Onların taleplerini dinledik. Bizler buraya gelirken Zap vadisi boyunca onlarca maden ocağını gördük. Madenlerin geneli akarsuların bulunduğu yerlerde kurulması kabul edilir bir durum değildir. Bu tamamen doğayı zehirleme anlamına geliyor. Dolayısıyla doğamız tahrip ediliyor. Hakkari’deki STK’lar olarak doğamızın tahrip edilmesinden yana olmadığımızı kamuoyuna deklare ediyoruz. Hakkari’nin genelinde Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde de maden faaliyetleri devam ediyor. Madenlere ilişkin raporlarımızı hazırlayım kamuoyuna sunacağız” ifadelerini kullandı. 

Açıklamanın ardından maden faaliyetinin sürdürüldüğü bölgede incelemelerde bulunan STK temsilcileri daha sonra kent merkezine döndü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.