Hakkari'de nefes kesen deprem tatbikatı

Hakkari'de nefes kesen deprem tatbikatı

Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünce deprem haftası dolayısı gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında, Vali Yardımcısı Furkan Berber, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, AFAD İl Müdürü Resul Karadeniz, paydaş kurum ve okul yöneticilerinin katılımlarıyla, M. Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, deprem, tahliye ve yangın tatbikatı icra edildi.

İl Millî Eğitim Müdürlüğü (MEB AKUB- İSG- SİVİL SAVUNMA ), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Belediye Başkanlığı (İtfaiye Müdürlüğü), İl Emniyet Müdürlüğü ( TRAFİK), Jandarma Komutanlığı (JAK), Sağlık Müdürlüğü (UMKE- 112), KIZILAY, AKMERCAN VE VEDAŞ gibi ana ve destek çözüm ortaklarıyla iş birliği halinde, gerçeği aratmayan başarılı bir tatbikat gerçekleştirildi.

Saha amirinin telsizden talimatı ile başlatılan tatbikat senaryosuna göre; Hakkâri merkezde, 7.3 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini, depremin etkisi ile M. Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bir bölümünün yıkıldığı, bir bölümünde de yangın olduğu bilgisi alındı. Depremle beraber, öğrenciler, öğretmenleri rehberliğinde, sınıflarında çök-kapan-tutun yaparak tahliye sireni ile birlikte okul yönetimi, süratle tahliye planlarını gerçekleştirerek öğrencilerini, öğretmen ve yöneticilerin kontrolünde, toplanma alanına tahliye ettiler.     

İhbar alan İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (İAADYM), arama ve kurtarma çalışmalarına başladı. Öncelikle, olay bölgesi emniyet şeridine alındı. Tatbikat kapsamında, VEDAŞ ve Akmercan doğalgaz firması, derhal olay bölgesine intikal ederek enerjiyi kestiler. Hakkari Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek üst katlarda mahsur kalan iki kişiyi kurtarma merdiveni ile başarılı bir şekilde tahliye etti. Okulun diğer kısmında mahsur kalan bir öğrenciyi, Jandarma Arama ve Kurtarma Ekibi (JAK), izleyenlerde heyecan uyandıracak bir şekilde kurtarma halatları ile üst katlardan güvenli bir şekilde kurtardı ve izleyenler tarafından alkışlandı. Kurtarılan tüm yaralılar, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekiplerine teslim edilerek ambulansla sağlık kuruluşlarına sevkleri sağlandı.

Daha sonra, enkaz bölgesinde köpekle canlı arama çalışması başlatıldı. Köpeğin verdiği işaret doğrultusunda, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gönüllü Arama ve Kurtarma Birlikleri (MEB AKUB) ile AFAD arama ve kurtarma ekipleri, yeri tespit edilen yaralıyı hidrolik kırıcı, delici ve kesiciler kullanılarak bulunduğu yerden kurtardı ve UMKE ekiplerine teslim etti. Tatbikatın sonunda, Kızılay tarafından tatbikat icabı afetzede sayılan öğrencilere, çorba ikram edildi.

Hakkari’nin birinci derece deprem bölgesinde olduğunun altını çizen Vali Yardımcısı Furkan Berber, önleyici tedbirler kapsamında, yapı stokunun güçlendirilmesi, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Vali Yardımcısı Berber: "Tüm kamu kurumları, Türkiye Afet Müdahale Planı'nda görevli. Bu konuda, herkes sorumluluklarının farkında varmalı, çalışma gruplarındaki herkes bu farkındalığı sağlamalı. Tüm kurumlarımız buradaydı. Tatbikatla hem koordinasyonu hem müdahale zamanını görmüş olduk ve eş zamanlı olarak bunları ölçümledik. Tatbikatlar, bize neyi doğru yaptığımızı, nerede hata yaptığımızı, neyi geliştirmemiz gerektiğini öğreten temel olgular. Bu nedenle çok faydalı olduğunu düşünüyorum, kâğıt üzerinde yazılı her türlü senaryonun davranışa dönüşmesi için tatbik edilmesi önemli. Temennimiz; hiçbir zaman afetle, kazayla karşılaşmamak. Emeği geçen herkese, devletimiz adına, şükranlarımı sunuyorum”dedi. 

AFAD İl Müdürü Resul Karadeniz ise konuşmasında, güç birliğinden başka seçeneğimiz yok, diyerek, deprem sonrası müdahale sürecinde kurumlar arası iş birliği, uyum ve koordinasyona vurgu yaptı.

İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz ise: “Bilim ve teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda ne yazık ki depremlerin ne zaman olacağı bilinememektedir. O halde bize düşen her duruma karşı her zaman hazırlıklı olmaktır. Afetlere karşı zihnen (bilgi ve plan ile), manen( dua ile ) ve maddeten (tedbir ile) hazır olursak afetlerden kaynaklanan sıkıntıları daha kolay atlatabiliriz. Mili Eğitim Müdürlüğü olarak afetlere karşı farkındalık oluşturmak, bilinç geliştirmek ve önceden hazırlıklı olmak için bu tatbikatlara önem veriyoruz. Hakkari, bilinçli ve kıymetli bir şehir. Valimiz Sayın Ali Çelik’in liderliğinde, eğitim kurumlarımızı fiziken güçlendirmeye, öğrenci ve öğretmenlerimizin güvenliği için bu tür tatbikatlara, daha fazla ağırlık verilmesine çalışacağız. Tatbikatın gerçekleştirilmesinde, desteklerinden ötürü tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Tatbikata; Vali Yardımcısı Furkan Berber, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı Yetkilileri, AFAD İl Müdürü Resul Karadeniz, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri; Oktay Kızılkaya, Kazım Gür ve Muharrem Dündar, Okul Müdürü Hayrettin Çiftçi, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. 

Hakkari’de, son 1 yıl içerisinde, 4 deprem meydana geldi. Geçen yıl, Aralık ayında, merkez üssü Yüksekova ilçesi olan depremler;  4.4/ 3.5/ 4.5 büyüklüğünde kaydedilirken, geçen Şubat ayında ise yine Yüksekova ilçesinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Her 4 depremde de yaralanan olmazken, çok az sayıdaki evlerde, maddi hasar meydana geldi.

2.jpg1.jpgdeprem1234567.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.