Hakkari’de Madencilik Çalıştayı

Hakkari'de, maden yataklarının potansiyelini ortaya koymak, üretilen madenleri değerlendirmek ve doğru arama yöntemleriyle yataklara yenilerini eklemek amacıyla düzenlenen "Madencilik Çalıştayı" başladı.

HAKKARİ OBJERKTİF HABER

Hakkari Üniversitesi Mineral ve Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Hakkari İl Sanayi Teknoloji Müdürlüğü tarafından 3 gün sürecek Madencilik çalışyayı başladı.

Hakkari Valiliği, Hakkari Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, (DAKA) Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Madenciler Derneğinin iş birliğiyle üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayda, Hakkari’nin maden potansiyeli ve madencilik alanında yapılan çalışmalar masaya yatırıldı.

Resim

Çalıştaya, Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Bilgin, İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar, Durankaya Belediye Başkanı İsmail Demirci, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nurettin Fırat, Sanayi Teknoloji İl Müdürü Dr. Murat Koca, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Aile Sosyal Hizmetler Müdürü Salih Kaya, amirleri, bazı madenciler ve farklı üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan çalıştayda konuşan Hakkari Valisi İdris Akbıyık, kentin geleceğinin madencilik ile dağ, kış ve doğa turizminde olduğunu söyledi.

Çalıştayın Hakkâri için faydalı olacağını vurgulayan Vali Akbıyık, buradaki madenleri ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacak şekilde çıkarmak ve işlemek gerektiğini belirtti.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş de her bölgenin tespit edilen ve edilemeyen birbirinden farklı özellikleri olduğunu ifade ederek, "Üniversite olarak Hakkari coğrafyasında sağlık, doğa sporları, dağ sporları ve su sporları turizminin bölgenin çok önemli zenginlikleri arasında olduğuna inanıyoruz. Madencilik yaparken doğayı da bozmadan muhakkak bilimsel çalışmalarla, yeni gelişen teknolojilerle bu işi yapabilmemiz gerekir." diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Görevlisi ve Türkiye Kurşun, Çinko Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk de kentin çinko üretiminde 300 bin ton ile açık ara lider durumda olduğuna işaret etti.

Konuşmaların ardından İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurullah Hanilçi "Hakkari Dağlarında Doğru Maden Aramacılığı ve Mapeg'in Rolü" konulu sunum yaptı.

Çalıştaya katkı sunan kurum temsilcileri ile madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmalara plaket verilirken, Hakkari menşeli bir çok maden firması ile davetli sivil toplum örgütü temsilcilerinin programa katılmaması dikkat çekti.

10 - 12 Haziran tarihleri arasında sürecek olan çalıştay programı kapsamında maden sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaların temsilcileri ve maden mühendisleri maden sahalarında incelemelerde bulunacak.

c1.jpg

aa-20220610-28125642-28125636-hakkaride-madencilik-calistayi-duzenlendi.jpg

c5.jpg

c6.jpg

Resim

c2.jpg

c2-001.jpg

c4.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum