Hakkari Depremselliği raporu ortaya çıktı

Hakkari Depremselliği raporu ortaya çıktı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası; Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Valilik, Belediye, siyasi parti genel başkanları ve milletvekillerine "Hakkari'nin Depremselliği" başlıklı bir rapor gönderdi.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde olan ve 10 ili etkileyen depremlerde ölü sayısı artarken, iki depremin ardından 10 ilde arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

'Yüzyılın afeti' olarak adlandırılan depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı.

Depremin yıkıcılığı ve oluşturduğu tahribat gözler önündeyken, deprem riski bulunan iller ise gündemde yer alıyor. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası; 4 Mayıs 2021 yılında Hakkari'nin Depremselliği konulu bir rapor hazırladı. 

Cumhurbaşkanlığı, TBMM, mecliste gurubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları ve milletvekillerine gönderilen rapor Hakkari Valiliği ile Belediye Başkanlığına da gönderildi.

Jeoloji Mühendisleri Odası'nca hazırlanan raporla yetkililerin olası Hakkari depremi hakkında uyardığı ortaya çıktı.

Raporda 2020 yılında; Elazığ - Sivrice, Malatya -Doğanyol ve Pütürge, Van- Başkale,  Bingöl- Yedisu, Manisa- Akhisar ile İzmir'de meydana gelen depremlerde; 168 Vatandaşın yaşamını yitirdiği, 3 bin kişinin yaralandığı 80 bine yakın konut ve işyerinin yıkıldığı 20 Milyar TL'lik maddi zarar meydana geldiği hatırlatıldı. 

2020 yılında yaşanan depremlerin ardından "Deprem Danışma Kurulu" oluşturulduğu anımsatılan raporda deprem gerçeğinin topluma ve ilgililere doğru anlatılması, kentler için birer tehlike kaynağı olan fayların konumu ile hangi yerleşim birimlerini doğrudan etkilediğini de dikkate alarak, "içinden diri fay geçen" kentlerden başlamak üzere bilgilendirme raporları hazırlandığı ve ilgili kurum ile kişilere bildirme karan alındığı bilgisine yer verildi.

Hakkari'nin 'Diri Fay' hattı üzerinde olduğu dikkat çekilen raporda, Hakkari kent merkezi, ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve 45 köyün doğrudan fay zonu üstüne oturduğu bunun yanı sıra kent merkezi ile birlikte çok sayıda yerleşim yerinin fay zonu üzerinde olduğu kaydedildi. 

Hakkari'nin geçmişte çok büyük depremlerle yüz yüze kaldığı depremlerin büyük can ve mal kayıplarına yol açtığı bilgisine yer verilen raporda olası bir depremin zararlarından etkilenmesinin önlenmesi acil tedbir alınmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. 

Raporda şu uyarılar yapılıyor 

* Hakkari Valiliği veya Hakkari Belediye Başkanlığı tarafından kent ölçeğinde uluslararası uygulama örekleri de baz alınarak Mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması, mikro bölgeleme çalışması yapılmış yerleşim birimleri var ise bunların gözden geçirilmesi ve ihtiyaç halinde yenilenmesi,

* Mikro bölgeleme çalışmaları kapsamında diri fayların yerinin yerleşime uygunluk açısından hassas olarak uluslararası ölçütlere göre belirlenmesi, deprem üretme potansiyellerinin etüdü için üzerlerinde paleosismoloji çalışmalarının yapılması, paleosismoloji çalışması yapılan alanlarda ise herhangi bir tartışmaya sebebiyet vermemek adına düzenlenen raporların mümkünse bir heyetin incelemesine tabi tutulması,

* Hakkari'nin bazı yerleşim alanlarının zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimleri üzerine oturması, sıvılaşma ve yanal yayılmaya yatkın alanların varlığı ile başta heyelan ve kaya düşmesi gibi jeolojik tehlikelerden etkilenebileceği düşüncesi ile mikrobölgeleme çalışmalarında bu hususların da irdelenmesi gerektiği,

* Yukarıdaki çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ve diğer disiplinlerden (Jeofizik, jeodezi, inşaat, mimarlık, şehir plancıları vd.) edinilecek bilgiler ile diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planının hazırlanması,

* Deprem Master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi gerekmektedir.

İŞTE RAPORUN DETAYLARI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum