Hakari'de deprem toplantısı yapıldı

Hakkari'de İl Risk Azaltma Planı Toplantısı düzenlendi. Vali İdris Akbıyık Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda kentte deprem ile ilgili yapılan hazırlıklar ele alındı. Toplantıda konuşan Vali Akbıyık her türlü tedbiri alıklarını söyledi.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Öğretmenevinde Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Vali Yardımcıları Halil İbrahim Köroğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vali Yardımcısı Tevfik Kumbasar, Mustafa Berat Kasımoğlu, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel, İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar, Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar, Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, Durankaya Belediye Başkanı İsmail Demirci, Büyükçiftlik Belediye Başkanı Rüştü Zeydan, ilgili kurum amirleri katıldı.

Toplantı ile ilgili açıklama yapan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, İl Afet Riski Azaltma Planı çerçevesinde bir araya geldiklerini söyledi.

aa-20230228-30434862-30434861-hakkaride-il-afet-risk-azaltma-plani-gorusuldu.jpg

Türkiye’nin bin yılın en büyük felaketi ile karşı karşıya kaldığını belirten Vali Akbıyık, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli 3 ayrı depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diledi.

Hakkari’de kamu kurumları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların depremin birinci gününden itibaren adeta seferberlik ruhu ile deprem bölgesine yardım eli uzattığını vurgulayan Vali Akbıyık, “40 kamyon gıda kolisi ve konserve, 5 kamyon bot ve ayakkabı, 1 tır besi yemi, 1 tır yakacak odun olmak üzere 137 insani yardım aracını deprem bölgesine gönderdik. Bundan sonra da yardımlarımız devam edecek. Destek veren herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Hakkari’de bin 581 depremzedenin bulunduğunu belirten Vali Akbıyık, depremzedelerin her türlü ihtiyacının karşılandığını dile getirdi.

Deprem riski bulunan Hakkari ile ilgili yapılan haber ve açıklamaların vatandaşı panik ve endişeye sevk etmemesi için tüm kesimlerin sorumluluk bilinci ile hareket etmesi gerektiğini kaydeden Vali Akbıyık ‘Hakkari’de hiçbir şey yapılmıyor’ şeklindeki eleştirilerin yersiz olduğu mesajını verdi.

Hakkari’deki her kurumun kanunun tanıdığı yetki çerçevesinde kendi görevini yerine getirdiğini belirten Vali Akbıyık, görevi ve yetkisi olmayanların yaptığı açıklamaları eleştirdi.

İnsanların deprem konusunda oldukça hassas olduğunu vurgulayan Vali Akbıyık, “Elbette gerekli hassasiyeti göstereceğiz, gerekli tedbiri alacağız. Vatandaş olarak evimizi depreme karşı dayanaklı hale getireceğiz. Depremden önce biz 49 tane okul yaptık. Bunları sadece okul ihtiyacı olduğu için yapmadık. Okulları depreme karşı dayanıklı olmadığı için yaptık. Hastaneler yapıyoruz. Jandarmaya binaları yapıyoruz. Bütün bunlar yapının dönüştürülmesidir. Şimdi her kurumun belli görevleri var. İl Risk Azaltama Planı çerçevesinde tek tek herkesin görevi sayılmış İl Afet Acil Durum Müdürlüğü öncelikle riskleri belirliyor. Afet anında gerekli müdahaleyi yapıyor. Tabi ki afet anında o ilin sadece kendisi müdahale yapmıyor. Türkiye Afet Müdahale Planı var. Her ilin eşleştiği kurumlar var. Her kurumun tek tek görevleri var. Bu toplantımızda da bunu tek tek gözden geçireceğiz. Biz iki ayda bir bu plan çerçevesinde kurumlarımız toplantı yapıyor. Tatbikatlar yapıyoruz. Bunları keyif olsun diye yapmıyoruz. Olacak bir depreme karşı tedbir olsun diye yapıyoruz” dedi.

Son günlerde ‘Hakkâri kaderine terk ediliyor’ şeklindeki söylemlerin arttığını bunun da gerçeği yansıtmadığını ifade eden Vali Akbıyık, “Hiç bir yer kaderine terk edilmiyor. Buradaki insanlar tedbirleri almakla görevlidir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişliği Müdürlüğünün yapması gereken şeyler var. Belediyenin yaptığı işler var. Emniyet müdürlüğü, jandarmanın yapması gereken işler var. Bu görevleri yaparken deprem, sel ve çığda düşünüyoruz. Her kurumun yapacağı tedbirler belirlenmiş, Hatta özel sektörün dahi ne tür bir katkı yapacağı belirlenmiş. Eğitim konusu zaman zaman gündeme getiriliyor. Hakkari'de 75 bin öğrenci ve öğretmene AFAD Farkındalık eğitimi verildi. 14 bin kişiye ayrıca AFAD eğitimi vermişiz. Bizim 300 civarı AFAD gönüllülerimiz var. Hakkari AFAD tarafından eğitimini almış ve şuan afet bölgesinde görev yapıyorlar. Güvenlik korucularımız, jandarmamız, polisimiz bölgede görev yapıyor. Yani hiçbir şey yapılmıyormuş gibi bugün deprem ilk defa aklına gelen insanların Hakkari halkını paniğe sevk etmek amacıyla gündem yapmaları çok iyi niyetli değil” diye konuştu.  

Hakkari'nin alternatif bir yol problemi olduğuna dikkat çeken Vali Akbıyık, bu konu ile ilgili Kara Yolları’nın Alternatif Yol için etüt çalışması yaptığını sözlerine ekledi.

Vatandaşların imara uygun konut yapması gerektiğinin altını çizen Vali Akbıyık, “Vatandaşlar ve kamu kurum kuruluşları binaların depreme dayanıklı olup olmadığı noktasında eksiklerini tamamlaması gerekir. Herkes kendini sorgulayacak. Belediye olarak 2020 yılından imar revizyonu yaptık ve mikro bölgeleme planı yaptık. Yani dere yatağına ve riskli bir yere izin verilmiyor. Yani merak edenler ilgili kurumlarımıza geldikleri andan bu bilgileri almak durumu var. Hakkari Belediyesi olarak yapı stok çalışması yaptık. 1999 yılına kadar olan yapılar, 1999 - 2010 sonrası yapılan yapılar ve 2010 - 2022 yılları arasında yapılan yapıları tek tek tespit edeceğiz.” dedi.

Hakkari’de yapılan tatbikatların deprem paniği kadar gündemde yer almadığı eleştirisi yapan Vali Akbıyık, “Türkiye bir deprem bölgesi bugün de olabilir, 1 ay sonrada deprem olabilir on yıl sonra da olabilir. Biz devlet olarak da toplum olarak da her türlü hazırlığımızı da yapacağız” ifadelerini kullandı.

SGK İl Müdürlüğü binasının boşaltılması kararını da değerlendiren Vali Akbıyık, “Sosyal güvenlik kurum binası yeni kimsenin aklına gelmiş bir durum değil. Yıllar öncesinde tespiti yapılmış aylar öncesinden de boşaltılması düşünülüyordu. Tabi deprem olunca ani olarak bir kararla bir boşaltma kararı verildi. Buna da ben müdahale ettim. Çünkü Hakkari halkının da SGK ile ilgili hizmetleri alması gerekiyor. Yani her ne olursa olsun hiçbir kurum kapatılamaz. Yapacağımız her işin mutlaka alternatifini bulmamız gerekiyor. Çünkü biz eğer bir panikle gözümüzü kapatıp hareket edersek Hakkari halkı zarar görür. Biz de Hakkari halkı zarar görmesin diye her türlü tedbiri almakla görevliyiz. Boşaltılması gereken diğer kurumlar da boşaltılacak tabi” diye konuştu.  

Konuşmanın ardından AFAD görevlileri tarafında İl Afet Risk Azaltma Planı değerlendirme sunumu yapıldı.

6.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum