Günde 10 dakika yürü, çok yaşa

Günde 10 dakika yürü, çok yaşa

ABD’de 40-85 yaşları arasındaki 5000 gönüllünün katılımıyla yapılan bir araştırma, fiziksel aktivite arttıkça ölümlerin düştüğünü ortaya koyarken, her gün 10 dakikalık yürüyüşün uzun yaşamın sırrı olabileceği açıklandı.

Amerikan Tıp Derneği’nin yayınladığı “JAMA Dahiliye Tıbbı” adlı akademik dergide sonuçları yayınlanan araştırmada, günde sadece 10, 20 veya  30 dakika egzersizin yıllık ölüm oranlarını sırasıyla yüzde 7, 13 ve 17 oranlarında azalttığı bulundu.

Araştırmaya göre, bellerine takılan ivmeölçerle 10 yıl boyunca takip edilen gönüllüler arasında bu süreçte 1165 ölüm meydana geldi. Uzmanlar, gönüllülerin her gün 10 dakikalık fiziksel aktivite yapmasının yılda tahmini 111 bin 174 ölümü önlediğini bulduklarını belirtti.

Günlük aktivite süresinin 20 ve 30 dakikaya çıkmasının yılda 209 bin 459 ve 367 bin 037 ölümün önlenebildiği tespit edildi. Tüm etnik kökenlerden olanlar da dahil olmak üzere, erkekler ve kadınlar için benzer sonuçlar gözlemlendi. Çalışma, ABD’li yetişkinler arasında ivmeölçer tabanlı ölçümler kullanarak fiziksel aktivite yoluyla önlenebilir ölümlerin sayısını tahmin eden ilk çalışma. Doktorlar, sağlıklı yetişkinler için haftada en az 150 dakika aktivite veya 75 dakika orta veya şiddetli aerobik aktivite öneriyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.