GRECO raporu açıklandı

GRECO raporu açıklandı

Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) raporuna göre Türkiye’nin yolsuzlukla mücadelesi ‘küresel olarak tatmin edici' olmadı.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), milletvekilleri, hakimler ve savcılar bakımından yolsuzluğun önlenmesi hakkındaki Türkiye raporunu dün Strasbourg’da açıkladı.

Geçtiğimiz yıla göre bir ilerleme yok

Euronews'te yer alan habere göre Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı kurumun raporunda Ankara'nın tavsiyelere mevcut uyum düzeyinin "küresel olarak tatmin edici olmadığı" sonucuna varıldığı kaydedildi. Bu noktada Türkiye'nin, GRECO tavsiyelerini önceki raporla aynı seviyede yerine getirdiği ifade edildi.

Milletvekilleriyle ilgili olan tavsiyelerin hiçbiri tam yerine getirilmedi

Türkiye Delegasyon Başkanlığından, en geç 30 Haziran 2024 tarihine kadar, tavsiyeleri yerine getirmek üzere alınan tedbirlere ilişkin bir rapor sunması istendi. Milletvekilleriyle ilgili olarak, tavsiyelerden hiçbirinin tam olarak yerine getirilmediği belirtilen raporda, "GRECO, başta Milletvekillerine Yönelik Etik Davranış İlkeleri Kanun tasarısının gidişatı ve milletvekili mal beyanlarının doğrulanması üzere, bu tavsiyelerin yerine getirilmesi hususunda yeni bilgiler sunulmamasından üzüntü duymaktadır." denildi.

'Yasama sürecinin şeffaflığının artırılması' talep edildi

"Yasama sürecinin şeffaflığının arttırılması" gerektiğinin altını çizen GRECO, milletvekillerinin dürüstlüğünü temin etmeye yönelik tedbirler alınması istendi. Onlar arasında daimî bir danışma mekanizması, göreve alıştırma ve meclis etik davranış ilkelerine ilişkin hizmet içi eğitim yer alıyor. Raporda, "Yetkililerin, tüm bu önemli konularda eyleme geçmesi teşvik olunmaktadır." deniliyor.

GRECO’nun yerine getirilmediğini tespit ettiği tavsiyelerinden bazıları şöyle:

Yasama sürecinde kamuoyu istişarelerine dair kurallar geliştirilmesi

Torba yasalardan kaçınılması

Milletvekillerinin mal beyanlarının teyit edilmesi, kuralların ihlal edilmesine karşı caydırıcı yaptırımlar getirilmesi

Milletvekilleri hakkında rüşvet suçlamasıyla yürütülen ceza soruşturmalarının engellenmemesi

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun bağımsızlığının sağlanması

Hakim ve savcıların işe alınırken Adalet Bakanlığı’nın değil yargı erkinin müdahil olması

Hakim ve savcıların etik davranış ve dürüstlüklerine dair değerlendirmelerin kamuoyuna açık, nesnel kriterlere dayalı olması

Hakim ve savcıların yerlerinin rızalarına aykırı olarak değiştirilme olasılığının azaltılması 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.