Glomus tümörü Hakkari'de de göründü

Glomus tümörü Hakkari'de de göründü

“Bayanlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla görülen bu tümör, yüksek rakım nedeniyle Van, Hakkari, Bitlis ve Ağrı’da daha fazla görülüyor.

Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel, 20 yılda yaptığı 300 glomus tümörü ameliyatı ile dünyada bu alanda birinci sırada yer alıyor.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel, 32 yıllık hekim ve 24 yıldır kalp ve damar cerrahisi uzmanı olduğunu ifade ederek, 20 yıldır Van’da hizmet verdiğini söyledi. Türkiye’nin sağlık alanında çok iyi yerlere geldiğini ifade eden Dr. Başel, sağlık alanında asistanken hayal bile edemeyecekleri bir noktada olduklarını söyledi.

Geçmişte çok göremedikleri, tanı koyamadıkları birçok hastalığa artık hem tanı koyup hem tedavi uyguladıklarının altını çizen Başel, “Glomus tümörü de çok ender görülen bir tümör. Bir hekim hayatında 1 veya 2 tane görebiliyor ve birçok meslektaşımız da bunun tedavisini yapmak istemiyor.

Küçük tümörler rahatlıkla çıkarılabiliyor ama büyük tümörler çok tecrübe gerektiren tümörler. Vücudun birçok yerinde olan bu tümörleri, yüksek rakımlı yerlerde oksijen basıncının düşük olmasının tetiklediği iddia ediliyor. Bir de genetik olan hastalarda sık görülüyor. O yüzden özellikle iki taraflı glomus tümörü olan hastalarda buna dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Küçük tümörlerin; hastanın kulak burun boğaz uzmanına gittiğinde veya diğer branşlarda tiroit ile ilgili tetkik veya ultrason istendiğinde tesadüfen bulunduğunu belirten Başel, “Büyük tümörlerde ise ses kısıklığı, işitme ve denge ile ilgili problemler, yutma güçlüğü ve kitle hissi oluşuyor.

Tanıyı genelde ultrason, BT anjio veya MR testleri ile koyuyoruz. Burada en çok dikkat etmemiz gereken şey, glomus tümöründe biyopsi yapmamaktır. Eğer hekim glomus tümörü düşünüyorsa; çok kanayan bir tümör olduğu için acil ameliyat gerekebilir ve biyopsi sırasında damar zedelenebilir. Bizim en çok gördüğümüz hatalardan birisi biyopsi yapılması. Bu ciddi bir sıkıntıdır" ifadelerini kullandı.

Glomus tümörünün çok ender görülen bir tümör olduğunu ve yüksek rakımlı yerlerde daha çok görüldüğünün altını çizen Başel, “Bayanlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla görülen bu tümör, yüksek rakım nedeniyle Van, Hakkari, Bitlis ve Ağrı’da daha fazla görülüyor. Dolayısıyla Van’da yaşadığımız için bu tümörlere çok denk geliyoruz. 20 yıldır bu tümörlerin ameliyatını yapmaktayız.

İlk başlarda çok fazla hastamız olmuyordu. Sadece Vanlı hastalara hizmet veriyorduk. Vanlı hastalar da, riskli ameliyat olduğu için çoğu il dışına gidiyordu. Ancak daha sonra çok yapmaya başlayınca ulusal basında haber yapmaya karar verdik. Baktık ki insanlar bu hastalıktan dolayı ciddi mağduriyetler yaşamaktalar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.