Gazze'de ateşkes sağlandı

Gazze'de ateşkes sağlandı

İsrail Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarına 5'inci günde de devam etti. Gece boyunca İslami Cihad örgütüne ait hedefler bombalandı. Gazze'den ise roketlerle karşılık verildi. Karşılıklı saldırıların ardından iki taraf Mısır arabuluculuğunda ateşkese

İsrail ordusu, Gazze'de şafak öncesi düzenlenen operasyonlarda İslami Cihad komuta merkezlerinin ve roketatarlarının vurulduğunu bildirdi.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 2

Gazze Şeridi'ne düzenlenen hava saldırılarına ait görüntüler de paylaşıldı.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 3

Saldırı düzenlenen yerlerin İslami Cihad'ın üst düzey görevlilerine ait operasyonel komuta merkezleri olduğu belirtildi.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 4

Birkaç saat sonra ise Gazze'deki İslami Cihad üyeleri israil'e roketlerle karşılık verdi. İsrail savunma sistemi "Demir Kubbe", Gazze'den atılan roketleri etkisiz hale getirmek için devreye girdi.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 5

israil Savunma Bakanlığı, roketlerin çoğunun savunma sistemleri tarafından engellendiğini duyurdu.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 6

Birkaçının ise yerleşim yerlerine isabet etmesi sonucu can ve mal kayıplarına neden olduğu bildirildi.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 7

Öte yandan İsrail Batı Şeria'da Balata Mülteci Kampına baskın düzenledi. Baskında çıkan olaylarda 2 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 8

İsrail ordusu, baskını askerlerine saldırı planlayanları hedef alan bir "terörle mücadele" operasyonu olarak tanımladı.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 9

İsrail'in salı günü İslami Cihad Hareketinin silahlı kanadına karşı saldırı başlatmasından bu yana örgütün 6 üst düzey komutanı öldürüldü.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 10

Gazze'den ise İsrail'e binden fazla roket atıldı. İslami Cihad, komutanlarına ve yerleşim yerlerine yönelik saldırıların intikamını almak için İsrail şehirlerine roket saldırıları düzenlediğini açıkladı.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 11

Öte yandan Filistinli gruplara yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Mısır'ın birkaç gündür Tel Aviv ile Filistinli gruplar arasında yürüttüğü ateşkes çabaları sonuç verdi.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 12

Mısır'ın bölgede ateşkes için yeni bir öneri sunduğu ve bunun, Filistinli gruplar ile İsrail tarafından kabul edildiği aktarıldı.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 13Ateşkesin, yerel saatle 22.00'de yürürlüğe girdiği bildirildi. Ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Gazze'de yüzlerce kişi kutlama için sokaklara çıktı.

İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Halid Batş, "İsrail, arabuluculara verdiği sözleri tuttuğu ve ateşkese bağlı kaldığı sürece İslami Cihad ve Filistinli grupların da buna uyacağını" dile getirdi.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ise Tel Aviv yönetiminin, Mısır'ın arabuluculuk teklifini kabul etmesinin, "sükunete karşı sükunet" anlamına geldiğini belirterek, "İsrail, herhangi bir saldırıya ya da tehdide maruz kalırsa kendisini müdafaa için ne yapılması gerekiyorsa yapacak." ifadesini kullandı.

Hanegbi, ateşkese varılması konusunda gösterdiği yoğun çabadan ötürü Mısır'a ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye de teşekkür etti.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 14

Ateşkes anlaşmasına göre ateşkes, sivillerin hedef alınmasına, sivil yerleşim yerlerinin yıkılmasına son verilmesini içeriyor. Metinde ayrıca Mısır'ın taraflara ateşkese bağlı kalınması vurgusu yer alıyor.

İsrail ile Gazze'deki Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandı - 15

İsrail uçaklarının, Filistinli gruplarla varılan ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Gazze'de bazı noktaları vurduğu belirtildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.