Fahrettin Koca: HES kodu uygulaması kaldırıldı

Fahrettin Koca: HES kodu uygulaması kaldırıldı

Sağlık Bakanı Koca, Covid-19'a ilişkin önemli bazı kısıtlamaların kaldırıldığını açıkladı. Salgının etkisini yitirdiğini kaydeden Koca, HES Kodu'nun kaldırılan uygulamalardan olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü önlemlerine ilişkin alınan yeni kararlar kapsamında, açık havada maske takma zorunluluğunun ve HES kodu uygulamasının kalktığını açıkladı.

Koca, gece 24:00’ten sonra süren müzik yasağına ilişkin ise "Müzik yasağı ile ilgili Bilim Kurulu’nun aldığı karar yoktu. Onun da yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim" diye yanıt verdi.

Fahrettin Koca, korona virüsü önlemlerine ilişkin bugünkü Bilim Kurulu’nda alınan yeni kararlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi.

Koca, özetle şunları söyledi:

NİHAYET BEKLEDİĞİNİZ HABERİ VERECEĞİM: Bir süredir, salgın toplum hayatımızı eski ölçüde etkilemediği ve uyarılara ihtiyaç azaldığı için huzurlarınıza çıkmadım. Daha önce düzenli olarak yaptığımız korona virüsü konuşmalarının azalması, hissettiğinize inandığım gibi iyiye gidişe işarettir. Bugünkü buluşmamızsa sanırım ilk günlerin endişeli konuşmalarına önem bakımından yakın, duygu bakımındansa son derece pozitiftir. Size nihayet, beklediğiniz haberleri vereceğim. Kısıtlamalardan çok onların yerini alamaya başlayan serbestlikten söz edeceğim. Huzurlarınızdaki kişi, iki yıl boyunca size kısıtlama ısrarında bulunan kişidir. Şimdi ise ‘her şeyi gözden geçirmenin zamanı geldi’ diyor.

HAYATI ESKİSİNE ORANLA DAHA AZ ETKİLİYOR: Salgın hastalığın, vaka sayılarına kıyasla en az etkilediği ülkeler arasındayız. Şu anda Türkiye’de salgının toplumsal hayatı eskisine oranla çok daha az etkilediğini yeri gelmişken vurgulamak isterim. Kısıtlamalara sabretmede büyük kararlılık gösteren milletimize teşekkür etmek isterim. Bir süredir sizlere, korona virüsü dediğimiz hastalığın gündemde kalma vasfını kaybetmekte olduğunu söylüyorum. Türkiye’deki durumu detaylarıyla bilerek vardığımız sonuca, dünyanın birçok ülkesinde de alınan kararlarla varıldığını biliyoruz. Tedbirlere bizden çok sonra başvuran ülkeler, kısıtlamalardan büyük oranda vazgeçmiş durumda. Bildiğiniz gibi ülkemizde de bazı kısıtlamalar kalkmıştı. Gelinen noktada hepimizin bilmesi gereken, korona virüsle mücadelenin aşıyla verileceğidir. Bununla birlikte salgın hastalıkta kullanılmak üzere geliştirilmiş bir ilaç da var. 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile bağışıklığı baskılanmış kişilerde başladık. Şimdi sıra salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan çıkarmakta.

MUTAKABATLA ALINMADI: Birazdan sizinle paylaşacağım kararlar mutlak mutabakatla alınmış kararlar değildir. Bilim insanlarımızdan ‘henüz erken’ diyen ve bekleme taraftarı olanlar da var. Birçok bilim adamı ise dünyadaki benzer gelişmeleri dikkate alarak, salgın baskısından kurtulmuş hayata dönüş için aldığımız inisiyatifi destekliyor. Aldığımız kararları maddeler halinde açıklıyorum.

ALINAN KARARLAR: 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.