'Esad'ın Erdoğan'dan 5 talebi var'

'Esad'ın Erdoğan'dan 5 talebi var'

Türkiye gazetesi, 'Şam-Ankara temasında Esad cephesinin öncelikli 5 isteği olduğunu', Ankara'nın ise önce 'PKK ile YPG'nin temizlenmesi' ve 'Suriyelilerin güvenli dönüşü' talepleri olduğunu öne sürdü.

İktidara yakın Türkiye Gazetesi, "Erdoğan, Esad'la görüşebilir" haberinin ardından şimdi de Şam-Ankara temaslarında Esad'ın Türkiye'den 5 talebi olduğunu iddia etti.

Yılmaz Bilgen imzasıyla yayımlanan habere göre, "Türkiye ile 11 yıl sonra yeniden komşu olmak isteyen" Şam, Ankara'dan şu taleplerde bulundu: 

- İdlib'in tekrar Şam yönetimine devri

- Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğü'nün devri

- Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor

- Suriye’nin doğusunda Deir el-Zor-Haseke şehirleri ile Halep-Lazkiye hattındaki ulaşım koridorunda (M 4) tam kontrol şartı

- Avrupa ve ABD’nin Esad rejimini destekleyen bürokrat, işadamı ve şirketlere dönük yaptırımları konusunda Türkiye’nin destek vermesi.

TÜRKİYE'NİN 'YPG' TALEBİ 

Ankara ise Şam’ın taleplerine karşı "PKK/YPG bölgelerinin tamamen temizlenmesini" istedi. Türkiye ayrıca "sınırda terör tehdidinin tamamen ortadan kaldırılması, muhalefet ve Şam arasında siyasi, askeri entegrasyon süreçlerinin sağlıklı bir biçimde tamamlanması ile birlikte mültecilerin güvenli dönüşü ve yerleşim sonrası uygulamaları" görmek istiyor.

Habere göre "Ankara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli ve onurlu dönüşler için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini" talep ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.