EMG Sinyalleri ile çalışan protez el yaptı

EGM sinyalleri ile uzaktan protez el yapan Açı Koleji 11. Sınıf öğrencisi Yaren Arpalı, “Benim imkânım vardı bu proje için ancak imkânı olamayan öğrenciler üretimlerini ortaya koymasalar bile düşüncelerinden vazgeçmesinler” çağrısında bulunuyor.

Yaren Arpalı, birçok yaşıtından daha şanlı hissediyor kendini. Çünkü onu destekleyen hem babası hem de eğitim aldığı okul var. Ancak onun gibi geleceği parlak binlerce çocuk için kilit cümleler kuruyor. “. İnsanlar düşündükleri her şeyi yapma potansiyeline sahip. Elinizde bunu üretecek imkân olmayabilir ama düşünceleriniz hep yanınızda kalsın. İleride veya karşınıza çıkacak bir şansla yapabilirsiniz. Sadece düşünün ve üretmeye çalışın” diyor. Bu cümleleri kuran Vanlı Yaren Arpalı, Çocukluğundan bu yana babasından yazılım ve kodlama öğrenerek büyüyen 11. Sınıf öğrencisi. Van İpekyolu ilçesine bağlı Açı Kolejinde bulunan öğretmenlerinin desteğiyle de EMK (Elektromiyografi) sinyalleriyle protez el yaptı. Projeyi sunan Arpalı, bölge birincisi olarak Ankara’da kenti temsil edecek.

Van’ı temsil edecek olan Yaren Arpalı Serhat News’e konuştu: “Devlet okullarında öğrenciler bu tür çalışmalar doğrultusunda destek alamıyorlar.”Fen bilimleri alanı derslerine daha çok ilgi duyduğunu söyleyen Arpalı, derslerini de bu şekilde yönlendirdiğini ifade ediyor: “10 yaşımdan bu yana yazılım alanında eğitiliyorum. Babamın da yazılımcı olması sayesinde. Açı koleji okuluna geldiğimde zaten hocalarımda bana yardımcı oldular. Bu projede ilerlememi sağladılar. Sonunda da çok güzel bir proje ortaya çıktı. Biyolojiyle yazılımı entegre ettim.”

Projesi üzerine düşündükten sonra hocalarına danışan Arpalı, ‘Böyle bir şey yapabilir miyiz?’ sorunun ardından kolları sıvıyor. Projesi hakkında şunları dile getiriyor: “Herhangi bir organ olabilir diye düşündüm, ardından el yapımı olmasına karar kıldım. Nedeni de her zaman daha çok kullanışlı birçok işimizi yapmamızı sağlayan el organımız olmasından kaynaklı. Projede eksikliklerin olduğunun farkındaydık ve eksiklerimiz doğrultusunda protez eli daha çok geliştirdik ve sağlamlaştırdık. Kablolarını biraz daha azaltmaya çalıştık. Daha kullanışlı bir ürün olması için.”  

Arpalı, Protez el projesini yalnız bilim insanları ve kimya laboratuvarı değil engelli bireylerin de kullanmasını istediğini söyleyerek, “Ankara’ya giderek kentimizi temsil edeceğiz. Orada da birinci olmak istiyoruz.  Ben bu alanda en iyisi değilim, benden çok daha iyi proje yaratacak çocuklar mutlaka vardır. Ama onların imkânı yok. Aynı zamanda okudukları okullarda bu imkânı vermiyor. Hem okullar hem aile de çocuklarına destek çıkamıyor. Ben şanslıydım. Babamın bu gibi işlerle uğraşması ve hocalarımın bana destek olması açısından. Bunu her öğrenci yapmak ister. İnsanlar düşündükleri her şeyi yapma potansiyeline sahip. Elinizde bunu üretecek imkân olmayabilir ama düşünceleriniz hep yanınızda kalsın. İleride veya karşınıza çıkacak bir şansla yapabilirsiniz. Sadece düşünün ve üretmeye çalışın” çağrısında bulunuyor. (Serhat News)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.