Elon Musk, 'çığır açan' çipini tanıttı: Neuralink

Elon Musk, 'çığır açan' çipini tanıttı: Neuralink

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, insan beyniyle bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kurması için geliştirilen Neuralink çipi tanıttı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden 'çığır açan cihaz' unvanını alan çip kafatasına takılacak, internete bağlanan her tür


Girişimci Elon Musk, yeni buluşunu internet üzerinden yaptığı etkinlikle tanıttı. Bilgisayarla beyin arasında bağlantı kurmayı hedefleyen ‘Neuralink’ isimli çip kulağın arkasından kafatasına implant edilecek. Musk, yeni geliştirdikleri cihazın kısa vadede hafıza kaybı, depresyon, görme engeli Alzheimer ve Parkinson gibi çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi.

Bataryası 1 gün boyunca yetecek, cihaz 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip. Bir madeni para büyüklüğünde olan çip verilen bilgilere göre kafatasana lazer göz ameliyatı kadar kolay bir işlemle takılabilecek. Cihaz takılırken anesteziye gerek duyulmayacak. Cihaz, kulağın arkasına yerleştirilen, insan saçının dörtte biri inceliğinde 4 elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten oluşuyor.  Cihazla internete bağlanabilen her türlü elektronik alet beyin sinyalleri ile kontrol edilebilecek.

Tanıtımda çipin bir akıllı saatten beklenebilecek tüm özelliklere sahip olduğunu söyleyen Musk, cihazın, “Sıcaklık, basınç gibi bir çok veriyi ölçebileceğini açıkladı. Musk, çipin, ilerde ‘Tesla’ arabaların otomatik pilotunu kontrol etmek ve bilgisayar oyun oynamak için kullanılabileceğini de söyledi.

Çip, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden ‘çığır açan cihaz’ unvanını almış olsa da henüz insan üzerinde denemelere başlanmadı. Musk’ın 2016’da kurduğu Neuralink şirketi insan ve makine arasında yüksek hıza sahip arabirim üretmeyi amaçlıyordu. Musk geçtiğimiz aylarda söz konusu teknoloji sayesinde beş yıl gibi kısa bir süre içinde insanların yabancı dil öğrenmeye ihtiyacı olmayacağını iddia etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.