Eczanelerde halen 900 kalem ilaç yok

Eczanelerde halen 900 kalem ilaç yok

Haftalar önce gündem olan ilaç sorununun çözümü içim kur düzenlemesi gibi adımlar atılsa da halen 900 ilacın bulunduğu kaydedildi.

Eczacılar, şu an 900 kalem ilacın bulunmadığını belirtirken, sayının git gide azaldığını ancak yine de çok fazla ilaç olmadığını bildirdi.

Cumhuriyet'ten Şevval Aydoğan'ın haberine göre krizin en büyük nedenlerinden biri Türkiye’deki ilaçların yüzde 55’inin yurtdışından ihraç ediliyor olması.

İlaç fiyatları dolar ve Avro üzerinden hesaplandığı için eczacı odaları ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam talep ediyor. Avro 20 lirayı aştığı için kriz büyüyor.

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, piyasadaki ilaç sıkıntısının temel nedeninin enflasyondan kaynaklı olduğunu söyledi. Sayılkan, “İlaçlarının gelmemesinin asıl sebebi yaşanan kur farkıdır” dedi.

'Kayda değer adım yok'

Türk Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, ilaç krizinin büyümeye devam ettiğini vurgulayarak “Sağlık Bakanlığı bu konuda kayda değer bir adım atmış değil. Sadece ‘Sorun çözülecek’ diyorlar. Eczaneler ekonomik olarak yurttaş ise halk sağlığı açısından olumsuz etkileniyor” diye konuştu.

Ökten, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Mevsimsel olarak hastalıklar arttı” açıklamasına şunları söyledi: “Önem verdikleri bir konu gibi durmuyor. Ne vatandaşın şikâyetini dinliyorlar ne de TTB’nin, Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı açıklamaları. İyi bir sağlık politikası oluşturmazsanız, her yıl hastalığın ve hasta sayısının artmasıyla övünürseniz alacağınız sonuç budur. Bu başka ülkelerde istifa edilecek bir durumdur.”

Ankara Eczacılar Birliği Başkanı Taner Ercanlı “Şu anda uygulanan ilaç fiyat politikası bu sorunu çözebilecek yapıda değil. Yetkililerin sıfırdan ilaç fiyat kararnamesi çıkartılması gerek” dedi.

Hangi ilaçlar yok?

Bulunamayan ilaçlar arasında antibiyotikler, çocuklar için ateş düşürücü şuruplar, diyabet, kolesterol ilaçları, kanser ilaçlarının birçoğu, alzheimer, şizofreni, demans ve psikolojik rahatsızlık ilaçları, hipertansiyon, kulak, göz ve burun damlaları, kortizonlar, egzama ilaçları, antidepresanlar ve migren tedavisi için kullanılan ağrı kesiciler var. (Kısa Dalga)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.