Dolar 13,96'yı gördü

Dolar 13,96'yı gördü

Gün içinde de yükselişte olan dolar/TL kuru, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası yeni bir rekor kırarak 13,96 seviyesini gördü. 14 sınırına yaklaşan kur, bir süre sonra 13,50 seviyesine indi.

TRT ortak yayınında konuşan Erdoğan, Eylül ayından bu yana düşürülen politika faiziyle ilgili sorulara yanıt verdi.

"Yeni bir ekonomi modeli" ifadesini kullanarak, "yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz." diyen Erdoğan, hedefini de "düşük faizle halkımızı, esnafımızı rahata çıkarmak ve daha çok yatırımı sağlayabilmek" olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı yayının başlarında 13,30 seviyesinde olan dolar/TL kuru, bu açıklamalar sonrası rekor tazeleyerek 13,96'yı gördü. Böylece TL, dolar karşısında gün içinde yüzde 7'den fazla değer kaybetmiş oldu.

Bir süre sonra kur 13,50 seviyesine indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda 'yeni ekonomi modeli' başlığındaki açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine müsaade etmeyeceğiz ve biz bu sarmaldan çıkacağız. Kur-faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu spekülasyonu ancak biz engelleriz. Artık cari açık verip bu açığı dış borçla finanse eden değil, döviz kazanıp cari fazla veren ekonomi olma hedefiyle hareket ediyoruz.

"Türkiye, finans piyasaları üzerinden ekonomik tehditlere pabuç bırakmaz. Reel ekonomimiz, bu tehditleri tamamen boşa çıkaracak güç ve kabiliyettedir. Piyasayı bozucu faaliyet gösterenlere ve fiyatlama davranışlarını bozanlara kesinlikle göz açtırmayacağız."

Erdoğan, düşük faiz politikasına devam ederek, seçim öncesine kadar kurda ve enflasyonda iyileşme göreceklerini savundu.

Bir süredir faizi indirerek uzun vadede yatırımı ve istihdamı artırma politikası izleyeceği açıklamaları yapan ve TL'deki tarihi değer kaybına rağmen bu politikada ısrar eden Erdoğan, "Yabancı yatırımcılar için uzun vadeli yatırımların zamanıdır. Türkiye'ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır, bundan sonra da kazanacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıl sonu büyüme beklentisini de yüzde 10 olarak açıkladı ve istihdamı artırmak için iki destek paketi hazırladıklarını söyledi.

Buna göre, 50 kişinin altında çalışanı olan firmalara "yeni istihdam için" 100 bin liraya kadar kredi sağlnacak.

Türk lirasının 2021 yılının başına göre değer kaybı yüzde 45'i gördü. Yalnızca Kasım ayı içindeki kayıp 29'a dayandı.

    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.