Diyarbakır Barosu’na 24 Nisan soruşturması
Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve yönetim kurulu üyelerine 24 Nisan’da yaptıkları açıklama nedeniyle Adalet Bakanlığı soruşturma izni verdi. Eren ve yönetim kurulu, TCK 301’den yargılanacaklar.
Diyarbakır Barosu, Başkan Nahit Eren, yönetim kurulu üyeleri Zuhal Işık, Serdar Özer, Seyit Rıza Karakaş, Mehmet Erdem, Ali İsmet Girgin, Diyar Rüknedin Çetedir, Mehdi Özdemir, Öykü Çakmak, Hatice Demir ve Atilla Berk hakkında soruşturma açılması için Adalet Bakanlığı'nın izin verdiği duyuruldu.
Açıklamada, "Baro Başkanı ve YK üyelerimiz hakkında ‘Ermeni Soykırımı Açıklaması’ nedeniyle Adalet Bakanlığı soruşturma izni vermiştir. Açıklamalarımız kimin ne dediği ve ne yapacağına bakılmaksızın tarihsel tutumumuzun tekrarından ibarettir. Soruşturma tehditleri bizleri bu tarihsel tutumdan alıkoyamaz” denildi.
Diyarbakır Barosu 24 Nisan’da “Büyük Felaketin Acısını Paylaşıyoruz” başlıklı bir açıklama paylaşmıştı. Açıklamada, “Diyarbakır Barosu olarak, Ermeni toplumuna karşı işlenen suçların delillerinin ortaya çıkarılması ve yeryüzüne dağılmış Ermeni komşularımızın ruhlarının huzura ermesi için ‘hakikatin açığa çıkarılması’ sürecinin başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Diyarbakır Barosu bir hukuk örgütü olmanın sorumluluğuyla söz konusu dönemde yaşananların ve kardeş Ermeni halkına uygulanan vahşete ilişkin hakikatin ortaya çıkması adına elinden geleni yapmaya hazırdır. Medz Yeghem’in, Fermana Fıla’nın, Büyük Felaket’in kurbanlarını rahmetle anıyor, Ermeni toplumunun acısını bir kere daha paylaşıyoruz” ifadelerine yer verilmişti.
Diyarbakır Barosu tarafından 2016 ve 2018 yıllarında yapılan 24 Nisan açıklamalar ve hazırlanan raporlar nedeniyle de dönemin baro Başkanı ve yönetim kurulu hakkında TCK 301’den dava açılmıştı. Mahkeme, “Ermeni soykırımı” ve “Kürdistan” demenin kanunlara göre suç olmadığına karar vermiş, yargılananlar beraat etmişlerdi.
TCK 301: (1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
(4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.