Demirci'den 'Alternatif Yol' çıkışı

Demirci'den 'Alternatif Yol' çıkışı

Durankaya Belediyesi Başkanı İsmail Demirci Deprem olasılığının bulunduğu Hakkari'de alternatif yola duyulan ihtiyaca dikkat çekti. Demirci tek çıkışı olan şehirde yaşanabilecek kargaşanın büyük sıkıntılara yol açacağını ifade etti.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen, deprem felaketi büyük can ve mal kaybına yol açarken, uzmanların fay zonu üzerinde bulunan Hakkari için deprem uyarısı ise devam ediyor. 

Farklı kesimlerin deprem öncesi alınması gereken tedbirlere dikkat çektiği kentte en önemli sorunun ulaşım olduğuna dikkat çekiliyor. 

Hakkari'nin Durankaya Belediyesinin Ak Partili Başkanı İsmail Demirci ise olası Hakkari depreminde alternatif yolun önemine dikkat çekti. 

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Demirci, Maraş merkezli depremlerden sonra yaşanan dramları anımsattı. 

'Bir çok yerde korku ve endişeye yol açmış durumda' diyen Demirci, bu depremle birlikte kamuoyunda tartışılan ve gelecekte deprem açısından riskli olan yerlerden birinin de Hakkari ili olduğunu söyledi.

Demirci, deprem esnasında ulaşımda yaşanabilecek zorluklar, deprem bölgesine zamanında ulaştırılacak arama kurtarma ekiplerinin ve insani yardımların gecikmesine neden olabildiğini belirtti.

Hakkari merkeze karayolu ile tek noktadan giriş yapıldığına dikkat çeken Demirci, şu ifadeleri kullandı:

"Hakkari'nin tek giriş ve çıkışı olan sadece bir ulaşım yolu vardır. Bu yolda, Zap vadisi boyunca ilerleyen iki aracın geçişine imkan veren, yağışlı dönemlerde irili ufaklı kayaların düştüğü, heyelanların yaşandığı, çığ tehlikesinin olduğu, bir çok yerde uçurumların kenarına kurulduğu, Hakkari’nin Van ve Şırnak iline ulaşımını sağlayan yoldur. Allah korusun olası bir depremde bu yolun kırılması, çatlaması, çökmesi, kayaların düşmesi, heyelanın olması veya çığ düşmesi durumunda ulaşımda ciddi anlamda aksamaların oluşmasına ve bu sürede arama kurtarma ekipleri ve insani yardımların gecikmesine neden olabilir. Gelecekte tüm bunların yaşanmaması ve önüne geçmek için Hakkari’ye en yakın olan Van ve Şırnak illerine ulaşımı sağlayacak ikinci bir alternatif yolun bir an önce yapılması büyük bir aciliyet arz etmektedir. Ancak son zamanlarda çeşitli çevrelerce gündeme getirilen bu ikinci alternatif yolun, İlimizin Erziki köprüsü- Ördekli Köyü yol ayrımından başlayarak Bercelan Yaylası üzerinden Van İli’ne bağlanacağı konuşulmaktadır. Ancak bu konuşulan yol üzerinde hem yerleşim yerleri bulunmamakta hem de yüksek rakımdan dolayı özellikle kış aylarında ulaşımda ciddi anlamda aksaklıklar yaratabilir.

Halbuki düşünülen yada konuşulan bu alternatif Hakkari- Van karayolunun yerine, Hakkari Merkeze bağlı Durankaya beldesi, Geçitli köyü ve oradan da Van ili’nin Gürpınar ilçesinden geçerek ve Van merkezine bağlanacak bir yol güzergahı için etüt ve proje çalışmalarının yapılması halinde, hem bölgede bu yol güzergahı üzerinde bulunan Hakkari Merkeze bağlı Durankaya Beldesi - Geçitli Köyü ve Avetıras Mezrası - Kaval, Cevizdibi, Elmacık, Kamışlı köyleri ve bu köylere bağlı 4-5 km mesafede bulunan yaklaşık 5-6 mezra - Işık Köyü ve bağlı Yapraklı, Kanimihan ve Kanisor Mezraları - Pınarca ve bağlı 9 mezrası - Aksu Köyü ve Bağlı 6 Mezrası-Van İline bağlı Page Köyü - Şehmanıs Köyü (eski nahiye) - Dime Köyü - Araz köyü - Varbılınt Köyü - Kasırki Köyü - Aşağı Page köyü - Gürpınar İlçesi gibi yerleşim yerlerinin ekonomik, sosyal, kültürel, ticari ve turistik açısından gelişimine katkıda bulunabilecek hem de 205 km olan ve yaklaşık 3.5 saat süren Hakkari-Van arasındaki ulaşım yolunu 110 Km’ye düşürecek. Böylelikle zamandan tasarruf olacağı için hem vatandaşın hem de ülkenin ekonomisine olumlu kazanımları olacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
7 Yorum