DEM Parti Halepçe Katliamını kınadı

DEM Parti Halepçe Katliamını kınadı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Hakkari İl Örgütü 16 Mart 1988'de Halepçe'ye yapılan kimyasal silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybedenleri düzenlediği basın açıklaması ile andı.

Irak’taki Halepçe kentinde devrik lider Saddam Hüseyin tarafından kimyasal silah kullanılarak yapılan yaklaşık 5 bini aşkın sivilin yaşamını yitirdiği katliamının 36’ıncı yıldönümü Hakkari'de DEM Parti tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla kınandı.

DEM Parti’nin Seçim İrtibat Bürosu önünde düzenlenen açıklamaya Hakkari Milletvekili Vezir Parlak, DEM Parti Merkezi Uzlaştırma Komisyonu üyesi Yüksekova eski Belediye Başkanı Salih Yıldız, DEM Parti Hakkari Belediye Eşbaşkan adayları Mehmet Sıddık Akış ve Viyan Tekçe, DEM Parti Hakkari İl Eşbaşkanları Kadir Şahin ve Hümeyra Armut ile parti yöneticileri katıldı. 

Halepçe katliamını kınamak için bir araya geldiklerini belirten DEM Parti İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, Halepçe katliamını unutmadık unutturmayacaklarını söyledi.

16 Mart 1988’de Irak’ta Baas iktidarı ve Saddam Hüseyin  kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak kadın, çocuk, yaşlı, genç beş bini aşkın Halepçeli Kürdü katletti. Irak’ta dönemin iktidarı bu saldırısı ile insanlık tarihine kara harflerle insanlık suçu işlemiş ve katliamcı olarak geçti” dedi. 

Kürt halkının hak ettiği eşitlik ve özgürlük taleplerini defalarca silahlı şiddetle bastırmayı deneye Baas yönetimi yaptığı bu katliam ile Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini geriletemedi. Katliam sonrasında Kürt halkının mücadelesi ile elde ettiği kazanımlar bölgenin diğer ülkelerindeki toplumsal gelişmeleri de olumlu yönde etkiledi. Özgürlük ve eşitlik mücadelesini yeni bir aşamaya ulaştırdı. Tarih bir kez daha gösterdi ki baskı ve şiddet yöntemi ile demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadeleleri bir süre bastırılabilir, belki geriletilebilir ancak engellenemez. Kimyasal, biyolojik yada konvansiyonel  hangi silahlar ve yöntemler kullanılırsa kullanılsın katliamlar ve şiddetle demokrasi ve adalet mücadelesi durdurulamaz” ifadelerini kullandı. 

Armut “Halepçe katliamının yıldönümünde insanlık düşmanı bu kütle katliamını düzenleyenleri bir kez daha burada lanetliyoruz unutmuyoruz ama daha da önemlisi unutturmuyoruz ki bugün baskı ve şiddet politikaları ile halkın mücadelesini gerileteceğini sananlar tarihlerden ders alsınlar" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.