Çukurca'da 400 yıllık kale evler butik otele dönüşüyor

Çukurca'da 400 yıllık kale evler butik otele dönüşüyor

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş 400 yıllık olduğu tahmin edilen taş değirmenler ile tarihi kale evlerinin turizme kazandırılması için restorasyon çalışmaları devam ediyor

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Susam, pirinç, buğday, incir, ceviz, nar ve mısır gibi ürünlerin yetiştiği Hakkari’nin Çukurca ilçesinin  Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan ve her biri 400 yıllık olduğu belirtilen 2 taş değirmen ile tarihi kale evleri için ilçe belediyenin çalışmaları devam ediyor. Tarihi taş değirmenlerin turizme kazandırılması ve ilçe ekonomisine katkı sağlanması için belediye tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Çukurca Belediye başkanı Ensar Dündar, Daha önce 7 tanesini restore ettiklerini hatırlatarak DAKA ile yapılan işbirliği ile 2 evi daha restore etmeye başladıklarını söyledi.
Başkan Dündar, "DAKA ile yaptığımız işbirliği ile 2 evimizi daha restore edeceğiz. Bu iki evi butik otel yapacağız. Daha önce restore edilen evlerin bir kısmını kütüphane, gençlik merkezi dengbêj odası, Çukurca Müzesi ve buna benzer kültürel etkinlik alanına dönüştüreceğiz. İlçemizin eski gelenek ve göreneklerinin canlandığı bu evleri halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. İlçemiz eski İpek Yolu üzerinde olduğu için birçok medeniyete beşiklik etmiş, biz de bir çok medeniyete beşiklik etmiş ilçemizin sembolü olan evlerimizi restore ederek sahip çıkacağız. Bu evlerimizde yaptığımız çalışma belli bir plan dâhilinde eski yapılara uygun olarak yapılıyor. Çukurca aslında tarihi boyunca taş evleri ile ön plana çıkmış bir ilçedir. Dolayısı ile ustalarımızın el emeği ile bu evler yükseldi. Hala Çukurca'da iyi taş ustaları var ve belediye olarak bu ustaların deneyimlerinden yararlanıyoruz" şeklinde konuştu.

3f1264e0-d411-4823-84ab-d42f26de9283.jpg

9feebf1f-08ab-4245-97e7-456c15aa2801.jpg

cc2e282c-c984-4028-b33c-af3d62b22596.jpg

13f0a1be-30ed-4493-8857-9330deadcffa.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.