Buğday fiyatları tavan yaptı

Buğday fiyatları tavan yaptı

Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklama kararı almasının ardından Avrupa ticaretinde bu ürünün fiyatı yeni rekor seviyeye yükseldi.

Euronext borsasında geçtiğimiz cuma günü ton başına 422 Euro olan buğday fiyatı, haftanın ilk gününde 435 Euro'ya çıktı. 

Ticaret Bakanı BVR Subrahmanyam, Hindistan'ın bazı bölgelerinde buğday ve un fiyatlarının son haftalarda yüzde 20 ila 40 oranında arttığını kaydetti.

Ülkede milyonlarca yoksul aileye yardım ve olası bir kıtlığı önlemek için yaklaşık 20 milyon tonluk tampon stok bulunuyor. 

Küresel fiyatlar, Rusya'nın 'buğday ambarı' Ukrayna'yı işgalinden bu yana sürekli artıyor. Gübre kıtlığı ve yetersiz hasat nedeniyle küresel çapta enflasyon arttı. Yoksul ülkelerde kıtlık ve toplumsal huzursuzluk yaşanabileceği yorumları yapılıyor. 

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan, cumartesi günü, rekor düzeydeki en sıcak Mart ayının ardından ihracatı yasakladığını duyurdu. 1,4 milyarlık nüfusunun gıda güvenliğini korumak için bu adımın gerekli olduğunu belirten Yeni Delhi yönetimi, hükümet onayı olması durumunda yeni anlaşmalara açık olduğu mesajını da verdi. 

Hindistan, geçen hafta buğday ihracatını artırmayı görüşmek üzere Mısır, Türkiye ve başka ülkelere heyetler göndereceğini duyurdu. 

Özel şirketlerin temmuza kadar yaklaşık 4,3 milyon ton buğday ihraç etmeye yönelik taahhütleri olduğunu kaydeden Subrahmanyam, şirketlerin taahhütlerini yerine getirmesine izin verileceğini belirtti.

Subrahmanyam, 2021'de ülkede üretilen 109 milyon ton buğdaydan yaklaşık 90 milyon tonunun tüketildiğini, 7 milyon tonunun da ihraç edildiğini dile getirdi.

Hindistan, gıda güvenliğini riske atması nedeniyle buğday ihracatını yasaklamıştı.

Delhi yönetimi bu adımla, yıl başından bu yana küresel piyasalarda en az yüzde 40 artan buğday fiyatının ülke içinde kontrol altına alınmasını amaçladığını duyurmuştu.

Hindistan buğdayı genellikle komşu ülkeler Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka'ya ihraç ediyor.

Savaş Ukrayna'nın, sıcaklar Hindistan'ın buğdayını vurdu

Avrupa'nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna'nın Rusya tarafından saldırıya uğraması, buğday fiyatlarını 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarırken Ukrayna depolarında yaklaşık 40 milyon ton tahıl ihraç edilmeyi bekliyor.

Dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, buğday arzının olumsuz etkilenmesine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürmesine ve Ukrayna'dan buğday ihracatının durma noktasına gelmesine sebep oldu.

Halihazırda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel buğday tedarikini kesintiye uğratması nedeniyle birçok ülke, buğday açığını kapatmak için gözünü Hindistan'a çevirdi.

Ancak dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan'da etkili olan aşırı sıcaklar, tarım sektörünü etkiledi ve mahsul verimini de tehlikeye atarak söz konusu tedarik sorununu büyüttü.

Erken gelen sıcak hava dalgasının tarımı olumsuz etkilediği ülkede, 1901'den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart sıcaklıkları nedeniyle buğday verimi oldukça düşmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.