Bu yıl grip olanlar neden iyileşemiyor?

Bu yıl grip olanlar neden iyileşemiyor?

Grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Uzmanlar tedaviye karşı inatçı ve iyileşmesi haftalar sürebilen yeni grip salgınına karşı halkı uyarıyor.

Son zamanlarda üst solunum yolları şikayetleriyle hastanelere başvuranların sayısı artarken Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hastalıkların yaygınlığını grip; RSV, Rhinovirus ve Covid 19 şeklinde sıraladı. Bakan Koca, "Üst solunum yolu enfeksiyonu şikayeti ile müracaat eden hastaların yüzde 6,2’si yani yaklaşık 15 hastadan biri Covid" dedi.

Sağlık Bakanı Koca, salgın sıralaması yaptı: 15 hastadan biri Covid

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ise grip hastalığında riskli grupları sıralayarak aşı yaptırmalarını istedi. Riskli gruplar şöyle: 60 yaşın üstünde olanlar. Sağlık çalışanları. Kronik hastalığı olanlar. Hamileler. 6 aydan büyük 5 yaşından küçük çocuklar.

Prof. Dr. Kayıhan Pala, risk gruplarını saydı: Grip aşısı yaptırmaları önemli

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu son gelişmeleri “Çocuklar bu virüslerle ilk kez tanışıyorlar. Erişkinler de iki yıl bu virüslerden uzak kaldı, şimdi ilk temas döneminde abartılı bir yanıt görüyoruz. Tıpkı koronavirüsün ilk zamanlarındaki gibi” diyerek açıkladı.

Tutluoğlu “Belirtiler sanki sıfırdan başlıyormuş gibi tekrarlıyor. Bazen üzerine diğer viral enfeksiyonlar veya bakteri enfeksiyonları eklenebiliyor, bu da çok sıklıkla gördüğümüz bir şey” diye konuştu.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da "Bu sene her şey serbest olunca, maskeler de çıkınca ve çocuklar sürekli eğitim öğretimin içerisinde yer almaya başladıkça doğal olarak bu virüslerle karşılaştılar ve o duyarlı kitlenin hepsi enfekte olmaya başladı. Normalde bu dönemlerde görebileceğiniz hasta sayısı 10 iken, duyarlı kitlenin artmasıyla bu 25-30’a çıktı, 2-3 kat arttı" dedi.

Prof. Dr. Ertuğrul şunları söyledi: “Kişi önce influenzaya yakalanıyor, tam iyileşme evresindeyken çocuk okuldan eve başka bir virüs getiriyor. O bitmeden ötekisi başlıyor. Çocuklarda da aynı şekilde, biri bitiyor diğeri başlıyor. Sonbaharın sonuna doğru başlayıp Aralık ayıyla devam eden süreç boyunca çocuklar neredeyse sürekli hasta.”

Doç. Dr. Emine Parlak, bu hastalıklara karşı da Covid-19 önlemleriyle mücadele edilebileceğini ve bulaşın önlebileceğini söylüyor.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarının uygulanmasının gribe karşı da etkili olduğu vurgulanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.