Başkan Aydoğdu'nun ziyaretleri sürüyor
Hakkari Gençlik ve Engelliler Derneği Başkanı Yavuz Aydoğdu Beyaz Baston görme engelliler günü münasebetiyle kent merkezimiz de bulunan birkaç görme engelli vatandaşı evlerinde ziyaret etti.
HAKKARİ OBJEKTİF HABER
Hakkari Gençlik ve Engelliler Derneği Başkanı Yavuz Aydoğdu 07-14 Ocak tarihleri arasında kutlanan ve dünyanın her yerinde ocak ayının ikinci haftası olan Beyaz Baston görme engelliler günü münasebetiyle kent merkezimiz de bulunan birkaç görme engelli vatandaşı evlerinde ziyaret ederek 07-14 Ocak Beyaz Baston görme haftasını kutladı.
Beyaz Baston görme haftası 1921 yılında trafik kazası sonucu görme engelli olan bir Fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin görme engelli olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak sokaklarda dolaşmaya başlar ve bu vesileyle mesafeleri ve engelleri aşarak hedefine ulaşmasını mümkün kılar beyaz bastonuyla hareket eden görme engelli fotoğrafçı binlerce görme engelli vatandaşa ışık olarak kendilerine güvenini sağlamayı başarır.
Başkan Aydoğdu bu sebeple kent merkezinde görme engelli vatandaşları evlerinde ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.
Aydoğdu; Gerekli mevkilere talebimiz Hakkarimiz de yaya geçitlerindeki sesli sinyalizasyon yapılmalıdır. Bilgiye erişim tüm eserleri görme engellilerinde faydalanabileceği E-kitap sesli ve Braille seçenekleriyle sunulmalıdır. Resmi,özel görme engellilerimizin yararlanabileceği bütün internet siteleri görme engellilerinde kullanabileceği şekilde dizayn edilmelidir,bu kişiler çaresiz ve acınacak insanlar değildir, her insan gibi duygu ve düşüncelerini ifade edebilir,hayatta karşısına çıkan seçeneklerden tercihlerini yapabilir, okul okuyup meslek sahibi olabilir ve evlenip çocuk sahibi olabilirler her engel gibi görme engelli insanlarımıza gerekli koşullar oluşturulabilirse aşılamayacak bir engel bulunmayacaktır .Engelli kişilerin karşılaştığı iki sorun vardır.Birinci sorun,toplumun ön yargılarının olmasıdır, ikinci sorun ise fırsat eşitsizliğidir.Her insanın bir engelli adayı olduğunu hatırlatmak istiyoruz.Unutulmayacak bir diğer konu ise her insanın bir engel olabileceğidir.Onlar sizi göremez ama siz onları görebilirsiniz dedi.
Başkan Aydoğdu, evlerinde ziyaret ettiği görme engelli vatandaşlara yakından ilgi gösterip kendilerine değişik hediyeler vererek haftalarını kutladı.




