Barajsız, maskesiz ilk YKS'yle ilgili merak edilenler

Barajsız, maskesiz ilk YKS'yle ilgili merak edilenler

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün: Sınavlarımızda maske ve dezenfektan dağıtımı yapılmayacak, sadece Sınav Binası girişlerinde adaylara dezenfektanlı mendil verilecek. Sınav görevlilerimiz ve adaylarımız isterlerse kendi maskeleriyle sınava gelebilecek.

18-19 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl rekor bir katılımla yapılacak.

18 Haziran Cumartesi ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 3 milyon 234 bin 409 aday yarışacak. Saat 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecek sınavın ardından pazar günü 2 milyon 56 bin 512 kişinin katılacağı Alan Yeterlilik Testi (AYT) yine 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek.

Hürriyet gazetesi yazarı Nuran Çakmakçı, maskesiz ve barajsız ilk YKS'yle ilgili merak edilenleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'e sordu. Aygün'ün yanıtları özetle şöyle:

EN FAZLA ADAYIN BAŞVURDUĞU SINAV

2022-YKS en fazla adayın başvurduğu sınav olma özelliği taşıyor. Bu yıl YKS’ye başvuran adayların sayısı geçen yıldan yaklaşık 650 bin daha fazla. YKS’nin birinci oturumu olan TYT’de 521 bin 191 kişi görev alacak. 19 Haziran Pazar günü yapılacak ikinci oturum olan AYT’de ise 317 bin 765 kişi görevli olacak.

İSTEYEN MASKE TAKACAK

2022-YKS, pandemi döneminin ardından uygulayacağımız ilk sınav olacak. Sınavlarımızda maske ve dezenfektan dağıtımı yapılmayacak, sadece Sınav Binası girişlerinde adaylara dezenfektanlı mendil verilecek. Sınav görevlilerimiz ve adaylarımız isterlerse kendi maskeleriyle sınava gelebilecek.

HES Kodu uygulamasını kaldırdık. Sınav günü COVID-19 durumu olan adaylarımız olursa, Sağlık Bakanlığı e-nabız üzerinden edinecekleri COVID-19 pozitif durumunu bildirir ‘Laboratuvar Sonuç Raporu’nun bir dökümünü sınava girecekleri binanın girişindeki görevlilere teslim ettikleri taktirde bu binada sadece COVID-19 pozitif durumu olan adaylar için hazırlanan yedek sınav salonlarında sınava alınacaklar.

BARAJIN KALKMASI NE SAĞLAYACAK?

TYT’de 200 ve üzeri puan kullanılması uygulaması bu yıldan sonra sonlanacak. 2021-YKS’de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olanlar 2022-YKS’de bu puanlarını son kez kullanabilecek. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yükseköğretim programlarına kontenjanlar dahilinde yerleşme imkânı elde edecek.

Ancak tıp, diş hekimliği, hukuk, eczacılık, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik alanlarında başarı sıralaması şartı uygulanmaya devam ediyor. Tıp fakülteleri için ilk 50 bin, diş hekimliği fakülteleri için ilk 80 bin, hukuk ve eczacılık fakülteleri için ilk 100 bin, mimarlık programları için ilk 250 bin, mühendislik ve öğretmenlik programları için de ilk 300 bin içerisine girmek gerekiyor.

KİMLİKLERİ UNUTMAYIN

Sınav günü adaylar Sınava Giriş Belgesi ile fotoğraflı geçerli kimlik belgesini yanlarına almayı unutmasın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.