Bakırhan ve Zana Hakkari'de konuştu

Bakırhan ve Zana Hakkari'de konuştu

Hakkari'de kayyım kararı sonrası protestolar devam ederken DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler DEM Parti il binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınıp yerine kayyum atanması ile kentte başlayan gerginlik bugün de devam etti. 

Hakim karşısına çıkan Eş Başkan Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Kararın açıklanmasının ardından adliyeden çarşı merkezine yürüyüş düzenleyen ve aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DPB Eş Başkanı Keskin Bayındır ile DEM Parti Milletvekillerinin bulunduğu gurup ile polis arasında gerginlik yaşandı. 

Milletvekillerinin bulunduğu guruplar Valilik, Cumhuriyet Caddesi ve  DEM Parti İl Binasının bulunduğu sokağın başında oturma eylemi gerçekleştirdi. 

Gurupların eylemleri devam ederken DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt Siyasetçi Leyla Zana DEM Parti Milletvekilleri Pervin Buldan ile Sırrı Sakık'ın bulunduğu başka bir milletvekili heyeti kente geldi. DEM Parti İl Binasına geçen Bakırhan ve beraberindeki heyet parti binasının bulunduğu sokakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentte alınan geniş güvenlik önlemlerine tepki gösteren Bakırhan, "Sandık kuruluyor sonucu tanımıyorlar. Eş başkanı seçiyoruz iradesine kayyum atıyorlar. Ne yapalım peki, sizlere soruyorum. Kürt ne yapsın, Hakkarili ne yapsın? Biz buranın evlatlarıyız. Bu topraklarda binlerce yıldır yaşıyoruz, yaşamaya devam edeceğiz. Sıddık başkana 10 yıldır süren bir davadan 20 yıla yakın ceza verdiler. Sıddık başkanın dosyasındaki itirafçının dün çarşaf çarşaf ifadeleri ortaya çıktı. Cezaevinde zorla bir vatandaşı korkutarak, Sıddık başkanı dahi tanımıyan, görmeyen, bir çayanı içmeyen, elini tutmayan bir itirafçıya sayfalarca itirafname imzalatmışlar. O itirafçı dün açıkladı. 'Ben tanımıyorum, söylediklerimin ne olduğunu bile okumadan bana imzalattılar' dedi.

Hakkarililer ne yapsın diye soran Bakırhan, "Emin olun sizler gideceksiniz. Bu toprakların kadim halkı Kürtler, onurlu bir şekilde bu topraklarda yaşayacak, halklarına kavuşacak. Hangi partinin bir eş başkanı böylesine bir tabloyla karşılanıyor. Biz ne kayyumunuzu, ne Sıddık başkanımıza vermiş olduğunuz cezaları tanımıyoruz. Bir gün Sıddık başkanımız tekrar özgürleşerek bu kenti yönetecektir. Artık bir karar verin. 30 milyon Kürtün bu ülkede hukuku nedir? Lütfen bunu açıklayın. 30 milyon Kürt seçme, seçilme hakkına sahip midir?" ifadelerini kullandı. 

Daha sonra söz alan Kürt siyasetçi Leyla Zana ise Hakkari halkının 31 mart seçimlerinde iradesini ortaya koyduğunu ve başının dik olduğunu söyledi.

'Kürtlerle yürümek istiyorsunuz yolunuz açık' diyen Zana, "Ama yok, kendinizce Kürtleri küçük görmek istiyorsanız hayır, Kürtlerin iradesi göklere kadar yükselmiş" ifadelerini kullandı. 

Hakkari Valiliği önünde açıklamalarda bulunan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç ise da 2014'te açılan bir davada Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildiğini anımsattı.

Kararın yok hükmünde olduğunu savunan Hatimoğulları, "Halk DEM Parti'nin yanında bir tavır belirlemiştir. Hakkari halkı 31 Mart'ta ortaya koyduğu iradeye bugün alanlarda, meydanlara sahip çıkmaya devam ediyor. Seçilmiş belediye eş başkanımız Hakkari halkının, Kürt halkının, Türkiye halklarının onurudur." dedi.

Cumhuriyet Caddesi'ni kapatan polislerin önünde toplanan kadınlar, "Biz de sizin anneniz gibiyiz. Neden bize müdahale ediyorsunuz. Kayyım istemiyoruz. Belediye başkanımız, bizim onurumuzdur. Bu haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz" diyerek polislere tepki gösterdi.

Hakkari İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz ise "Sizin evladınız gibiyim. Sen benim annem gibisin. Lütfen buradan uzaklaşın" diyerek kadınları sakinleştirmeye çalıştı. Kadınlardan biri de başındaki tülbendi çıkartıp, polise tepki gösterdi.

Açıklamaların ardından DEM Parti Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin bulunduğu heyet parti binasına geçti. 

Polisin kentteki güvenlik tedbirleri ise devam ediyor.

70-513

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.