Bağdat yönetimi onayladı: Halepçe il oluyor

Bağdat yönetimi onayladı: Halepçe il oluyor

Irak Bakanlar Kurulu, IKBY Bakanlar Kurulu'nun daha önce vilayet statüsü verdiği Halepçe'nin Irak’ın 19’uncu vilayeti sayılmasına yönelik kararnameyi onayladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim, Irak Bakanlar Kurulu’nun Halepçe'yi vilayet yapan kararnameyi onayladığını açıkladı.

Rûdaw'ın haberine göre, Irak Bakanlar Kurulu'nun Halepçe'ye vilayet statüsü verilmesine yönelik kararı onaylamasıyla birlikte IKBY hükümetinin daha önce vilayet statüsü verdiği Halepçe böylelikle Irak’ın 19’uncu vilayeti sayılacak.

Konuya ilişkin Rûdaw'a konuşan Irak Parlamentosu milletvekili Musenna Emin, “Bu karar Kürtler ve Halepçe halkı için çok önemli. Bundan sonra Halepçe'ye vilayet statüsünde olacak ve kalkınma bütçesinden özel bir bütçeye sahip olacak” dedi. “Bu karar aynı zamanda kentin kalkınmasına, hizmetlerin iyileştirilmesine ve istihdam imkanlarının yaratılmasına da katkı sağlayacak" değerlendirmesinde bulunan Emin, "Halepçe’nin resmen vilayet olması Kürtler için büyük bir başarı. En büyük başarı, soykırım ve kimyasal saldırıya maruz kalan Halepçe’nin vilayet haline getirilerek ayağa kalkması” ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Irak Planlama Bakanlığı, 12 Mart'ta Halepçe'nin vilayet statüsü kazanmasına ilişkin işlemleri tamamladığını ve Irak Bakanlar Kurulu Sekreterliği'ne gönderdiğini duyurmuştu. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani de 2023 yılının başlarında yaptığı bir açıklamada, "Hükümet, Halepçe'yi Irak’ın yeni bir vilayeti olarak ele alma konusunda ciddi. Çünkü Halepçe bunu hak ediyor. Bir sonraki aşamada bu karar üzerinde çalışacağız" demişti.

2013 yılında dönemin IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Halepçe'yi vilayet olarak belirleyen yasa tasarısını Nuri El Maliki başkanlığındaki Irak hükümetine sunmuştu.

IKBY’nin en eski kazalarından biri olan Halepçe, 1889 yılında Osmanlı döneminde kaza statüsü aldı.  16 Mart 1988’de Baas rejimi Halepçe’yi kimyasal silahlarla bombaladı ve en az 5 bin sivil hayatını kaybetti. Bugün yaklaşık 120 bin nüfusu olan Halepçe, merkezle birlikte Xurmal, Biyare, Bemo ve Sirwan kazalarından oluşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.