AYM Osman Baydemir'e 'Kürdistan' cezasında 'yetkisizlik' kararı verdi

AYM Osman Baydemir'e 'Kürdistan' cezasında 'yetkisizlik' kararı verdi

Eski HDP milletvekili Baydemir'in, Meclis'te kullandığı "Kürt halkının evladı, Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak" sözlerine verilen disiplin cezasını taşıdığı AYM 'yetkisizlik' kararı verdi.

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir'e, 2018 yılı bütçe görüşmelerinde Meclis'te yaptığı konuşmada "Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak benim şöyle bir rolüm var..." sözleri nedeniyle disiplin cezası verildi. 

TBMM Başkanvekili, Meclis İçtüzüğü'nün "Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasada düzenlenen idari yapısına tanımlamalar yapmak" gerekçesiyle Meclis'ten geçici çıkarma cezası verilmesini teklif etti. Meclis oy çokluğuyla Baydemir'e 2 birleşimden çıkarılma cezası verildi. 

Osman Baydemir, Genel Kurul kararlarına itiraz yolu kapalı olduğu için "yasama faaliyeti sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği" gerekçesiyle doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, "disiplin cezasının Anayasanın yargısal denetimini mümkün kıldığı parlamento kararlarından olmadığı" gerekçesiyle 'yetkisizlik' kararı verdi. 

Mahkeme kararına Zühtü Arslan, Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yıldırım, M, Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez ve Kenan Yaşar, karşı oy kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.