Araştırma: 14 Mayıs'ta Millet 278, Cumhur 246 vekil kazanabilir

Araştırma: 14 Mayıs'ta Millet 278, Cumhur 246 vekil kazanabilir

ODTÜ'lü gönüllülerin oluşturduğu Polimetre çalışma grubu, 14 Mayıs'taki seçimde Millet İttifakı'nın 278, Cumhur İttifakı'nın 246 vekil çıkaracağını tahmin etti.

Türkiye 14 Mayıs'ta Meclis ve cumhurbaşkanı seçimi için sanık başına gidecek.

Hem milletvekilliği hem de cumhurbaşkanlığında iktidar ile muhalefetin oyları birbirine yakın.

Polimetre'nin hangi kentte kaç milletvekili çıkaracağına ilişkin son çalışması, iki ittifakın milletvekili sayısının birbirine yakın olduğunu ortaya koydu

Sözcü'den Saygı Öztürk'e bilgi veren Polimetre'nin yöneticisi Mehmet Günal Ölçer, nisan ayında Cumhur İttifakı'nın çıkaracağı milletvekili sayısını 236 olarak hesaplarken, son raporda ittifakın milletvekili sayısını 246 olarak buldu.

Araştırmadan öne çıkan sonuçlar şöyle:

* HDP'nin milletvekili sayısı 77 olarak hesaplanırken, Mayıs raporunda bu sayı 76 olarak belirlendi.

* CHP'nin (Saadet, Demokrat, DEVA ve Gelecek partileriyle birlikte) Nisan'da milletvekili sayısı 246 olarak hesaplanırken, Mayıs raporunda bu sayı 227'ye indi.

* İYİ Partinin milletvekili sayısı 41 olarak hesaplanırken, son raporda sayı 51'e yükseldi.

Buna göre, Millet İttifakı partilerinden İYİ Parti'nin milletvekili sayısı 10 artarken, CHP'nin 19 milletvekili azaldı.

İYİ Parti'nin oy oranının artmasının 'masadan kalkmanın' etkisinin zamana bağlı olarak azalması olarak değerlendirildi.

CHP'nin kaybının İYİ Parti'nin kazancından fazla olması; AKP'nin oy oranındaki artış ve seçim sisteminden kaynaklandığı belirtildi.

İlk turda Kılıçdaroğlu'nu işaret etti

Ölçer, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'la arasındaki oy farkını önemli ölçüde açtığını, ilk turda Kılıçdaroğlu'nun seçileceğini belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun oy farkını bir ayda daha da yükselttiğini belirten Ölçer, “Erdoğan'la aradaki puan farkı 20'ye yükseldi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.