Antik kent Pompeii robot köpek Spot'a emanet

Antik kent Pompeii robot köpek Spot'a emanet

İtalya'nın en ünlü antik kentlerinden Pompeii'de robot köpek Spot göreve başladı.

Spot, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan kentte define avcılarına karşı mücadele edecek. Robotun diğer görevi ise arkeolojik kalıntılardaki küresel ısınma ile insan faaliyetlerden kaynaklı bozulmayı raporlamak olacak.

Pompeii Arkeoloji Parkı, antik İtalyan şehrinin sokaklarını ve tünellerini korumak için Spot adlı dört ayaklı bir robotu görevlendirdi. Robotik bir bekçi köpeği olarak hareket eden Spot, Pompeii'de geceleri veya arkeolojik sit alanı turistlere kapalı olduğunda devriye gezecek. 

Spot'un görevleri arasında ayrıca, define avcıları tarafından yasadışı bir şekilde kazılmış, yapısal sorunlara neden olan dar ve tehlikeli olan tünelleri araştırmak yer alıyor.

Bununla birlikte, ABD'li Boston Dynamics adlı şirketin 75 bin dolarlık ürünü olan Spot, ulaşılması zor Pompeii yapılarına dair veriler sağlanmak için kameralarını ve sensörlerini kullanıyor.

Pompeii, MS 79'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla volkanik kül ve pomzanın altına gömüldü. Alandaki arkeolojik kalıntılar, bugün yaklaşık 440 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Ancak kent, insan faaliyetlerinden kaynaklanan bozulma ile karşı karşıya.

NTV'de yer alan habere göre; Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürü Gabriel Zuchtriegel, "Bu robotların, yasadışı define avılarına karşı ve Pompeii çevresindeki alanda ortaya çıkarmakta olduğumuz yeraltı tünellerinde kullanımını test etmek istiyoruz" dedi.

Mezar soyguncuları tarafından kazılan tünellerin son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Zuchtriegel, "Bu nedenle görev için bir robotun kullanılması, daha hızlı ve tam bir güvenlik içinde ilerlememizi sağlayacak bir atılım anlamına gelebilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.