Amed'de Newroz coşkusu sürüyor

Amed'de Newroz coşkusu sürüyor

Görkemli 2023 Newrozu’nun final kutlamasına ev sahipliği yapan Amed’te, 2635’inci ateş yakıldı.

Protokol kapısında 20 metre arayla iki farklı arama noktasında basın mensupları dahil herkes çok detaylı bir aramadan geçirildikten sonra alana alındı. Her yıl olduğu gibi gazetecilerin kalemleri bu yıl da alındı.

Beş ayrı giriş kapısından alana girişte izin verilmeyen diğer şeyler ise ‘leşkeri’ adı verilen yöresel kıyafetler, yeşil, sarı, kırmızı renklerin bir arada olduğu şallar ve flamalar.

Belediyenin, hırsızlıkları önlemek amacıyla bir süre önce sahnenin çevresine kurduğu jiletli tellerin dün kaldırılmasına karar verilmişti ama güvenliğin buna izin vermediği belirtildi.

Polisin kontrol ettiği bir diğer şey ise sahnedeki müzik mikseriydi.

Protokolün ve sahnenin olduğu alanın çevresine iki sıra demir bariyerler, tel örgüleri ve onları desteklemek için 12 ayrı demir direği konulmuştu.

Sahne tarafında ise polisler etten duvar ördü.

Buna rağmen alandaki gençlerden tel örgülere tırmanan, Amedspor ve Newoz flamaları yükseltenlerin sayısı da oldukça fazlaydı.

Sahnenin dış cephesine Kürtçe ‘Hepimizin başı sağolsun’ yazısı asılmıştı.

HDP’li görevliler, matemin rengi olan siyah kıyafetlerle törene katıldı. Bu yıl alanda davul zurna çalınmasına da izin verilmedi. Bu yüzden bayram havasında kutlanmadı.

Nevruz bu yıl depremde hayatını kaybedenlere adandı. Sahnede Nevruz müzikleri dışında çalınan müzikler daha çok ağıt niteliğindeydi.

Bu yıl 200 gazeteci akreditasyon yaptı ve bunun 20’si yabancı gazetecilerdi.

Bugün sahnede Nevruz konuşması yapacak olan isimler arasında Ahmet Türk ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da var.

Saat 12’de başlayan konuşmalarla Nevruz ateşi de yakıldı.

HDP’nin yerine kayyum atanan belediye başkanlarından biri olan tecrübeli Kürt siyasetçi Ahmet Türk son yılların sert konuşmalarından birini yaptı.

Türk, seçimi faşizme karşı mücadele olduğunu söyledi. AKP ve Millet ittifakını "faşist ittifak" olarak nitelendirdi ve "Kürt halkının tüm kazanımlarını yok etmek için" politika yaptıklarını savundu.

Türk, ittifaka oy verecek Kürtlere seslendi ve seçimde "faşizmi yıkmak demokratik cumhuriyetin inşa etmek" için Cumhur ittifakı'na karşı oy kullanmalarını istedi.

Onbinlerce insanın katıldığı Diyarbakır Nevruzu konuşmalarla devam ediyor.

Resim

Resim

Resim

Resim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.