60 yıldır demir dövüp ekmeğini çıkartıyor

60 yıldır demir dövüp ekmeğini çıkartıyor

Irak sınırının sıfır noktasında olan Hakkari'nin’ Derecik ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki demir ustası Mehmet Sönmez, 60 yıldır kendisinin geliştirdiği yöntemlerle demir dövüp ekmeğini kazanıyor.

Irak sınırında yıllardır zor imkanlara rağmen hayata tutunan, yaşadığı yerden ve yaptığı işten oldukça mutlu olan demir ustası Sönmez severek mesleğini icra ediyor.

Derecik ilçe merkezi ve bölgedeki yaklaşık 30 köyün kurumuş olan ağaçları kış ihtiyaçları için keserken bir yanda ormanların tekrar büyümesi için gönüllü olarak ağaç dikiyor.

Sönmez vatandaşların ve köy halkının ağaçları bulamada kullanılan kesici aletleri büyük ustalıkla ve titizlikle yapıyor. Derecik ilçesinde bağlı Kırca köyünde yaşayan Sönmez; Taş ve topraktan yaptığı tek gözlü imalathanesinde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte işe koyuluyor. Hava kararana kadar burada köylülerden gelen siparişleri yetiştirmeye çalışan Mehmet Sönmez, demirden yaptığı ürünleri de bir yandan satarak ailesinin geçimini sağlıyor. 70 yaşında olduğunu söyleyen Mehmet Sönmez, 6 yaşından beridir rahmetli babasına yardım ettiğini belirterek, “O zamanlar babamla amcam beraber çalışıyorlardı, daha sonra işleri ayırdılar. O zamanlar köyde okuma yazma bilen yoktu. Sadece 7 ev vardı. Geçim çok zordu. Babam vefat ettikten sonra işleri ben devraldım. Yaklaşık 70 senedir tek başıma bu işi yapıyorum. Allah'a şükür ki bu işle ailemin geçimini sağlıyorum ve babamın mesleğini sürdürüldüğüm için çok mutlu olduğunu belirtti.

Sözmez son olarak " Kırca köyünde yaşadığından dolayı mutlu olduğunu ve yapptığı işi sevdiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.