Yüksekova Ticaret Odası’ndan İran’a ziyaret

Yüksekova Ticaret Odası’ndan İran’a ziyaret

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, İran ile ilişkilerin değerlendirilmesi ve işbirliği olanaklarının artırılması için İran'a ziyaret gerçekleştirdi

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (YÜTSO) tarafından İran ile ilişkilerin değerlendirilmesi ve işbirliği olanaklarının artırılması amacıyla Urumiye’ye iş gezisi düzenlendi.

YÜTSO’dan alınan bilgilere göre ilçeden giden heyetin Urmiye şehrinde üst düzey protokol tarafından karşılandığı, burada önemli görüşmeler gerçekleştirdikten sonra, Urmiye Ticaret Sanayi Tarım ve Madencilik Odasında ikili ilişkilerin ele alındığı bir toplantı düzenlendiği belirtildi. Olumlu geçen toplantıda önemli konular ele alındı. 

Toplantıya, İran tarafından Urmiye Ticaret Odası Başkanı Hasan Murteza, Başkan Yardımcısı Ahmet Delili, Tarım Üretim Sorumlusu Behram Tacatini, Ortak Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Kaşeyini, Maden İşleri Başkanı Muhammed Reisi, Ticaret Komisyonu Başkanı Gümrük Muavini İbrahim Hegvi, Belediyeler Arası Şehircilik A.Ş Başkanı Emir İbrahim, Sero Gümrük Müdür Yardımcısı Celal Behari katılırken, Türkiye'den ise YÜTSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Pınar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akın, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Arslan katıldı. Toplantıda söz alan Urmiye Ticaret Odası Başkanı Hasan Murteza Türkiye – İran arasında 400 yıllık bir komşuluk olduğunu belirtti ve ziyaretleri nedeniyle YÜTSO Başkanı Abdurrahman Pınar ve beraberindekilere teşekkür etti. 

Urmiye’nin tarım, balcılık ve madencilik alanın önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Murteza,  İran'ın turizm potansiyelinin zengin olduğunu ve Yüksekovalıların buraları ziyaret etmesi gerektiğini belirtti. 

Türkiye Konsolosluğu ile yakın temas içeirsinde olduklarını ifade eden Murteza, Tebriz'de bulunan Ortak Ticaret Odasını Urmiye'ye taşımayı hedeflediklerini anlattı ve bölgedeki bir çok oda ile olduğu gibi Yüksekova Ticaret Odası ile kardeş oda protokolü imzalayacakları en kısa sure içerisinde ise Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası'na iadeyi ziyarette bulunacaklarını belirtti. 

Toplantıda söz alan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, iki komşu ülke vatandaşlarının el birliğiyle mevcut sorunların çözümü konusunda sağlıklı adımlar atması ve birbirleriyle sağlıklı zeminlerde ticaret yapmak istediğini söyledi.

Urmiye’nin Yüksekova için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Pınar YÜTSO heyetinin üst düzeyde karşılanmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. 

Urmiye ziyaretinde üç önemli konuyu ele aldıklarını anlatan Pınar, “Bugünkü ziyaretimizin sebebi üç önemli konuyu görüşmektir. Birincisi İran'la ortak bir OSB çalışmalarının başlatılıp bunun da Yüksekova'da kurulması bu alanda altyapı çalışmaları başladı. 6 milyon 500 bin m2 olan hazineye ait arazide yer tahsisi yapılmıştır. İkinci konu serbest ticaret alanının açılması. Bunun da Sero bölgesinde kurulması öngörülüyor. Üçüncü konu ise Turizm alanında karşılıklı seyahatler düzenlenmesi gerekir. Bunun için devletimiz kış turizm için yatırım yapıyor bir çok proje  tamamlanmak üzeredir. Gümrük saatlerinin de uyumlu olması gerekir. Bu konuda da çalışmalarımız var” dedi. 

Toplantıda ortak OSB kurulması için her iki tarafın üye vereceği ortak bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Yapılan istişare toplantısının ardından YÜTSO yönetim kurulu üyeleri, İran (Urmiye) Baş Konsolusu ve Ticari Ateşesi Osman Peşmen ve YÜTSO’ya kayıtlı İranlı yatırımcı Nadır Murteza da ziyaret edildi 

1-20191107074815.jpg2-20191107074815.jpg3-20191107074815.jpg4-792.jpg

5-530.jpg

iranseyahat.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.