Yaviç: Van’da doluluk yüzde 80

Yaviç: Van’da doluluk yüzde 80

Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, korona virüsü vakalarına ilişkin hükümetin açıkladığı verilerle kendilerine ulaşan vaka sayısı arasında ciddi farklılıklar bulunduğunu söyledi. Van’da pozitif vakaların takip sürecinin ciddi yürütülmediğini i

Geçtiğimiz hafta Van’a gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kentte vaka sayılarının arttığını, ancak buna yönelik gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Koca’nın açıklamalarına karşı Van Hakkari Tabip Odası ise şehirde korona virüsü hasta sayısının günden güne arttığını ve alınan sağlık önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili Gazete Duvar’a açıklama yapan Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, “Bunca emeğe rağmen şu anda gelinen durum tükenmişlik duygusu yaratıyor” diye konuştu.

Mart ayından bu yana sürecin iyi yönetilmemesi nedeniyle vakaların yayıldığını söyleyen Yaviç, Mayıs ayının son haftasında ‘Virüs kontrol altına alındı’ algısının yaratıldığını ve bugün bunun faturasının ödendiğini vurguladı ve, “Bildiğiniz üzere yakın zamanda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilimize bir ziyaret gerçekleştirdi. Artan vaka sayısına dikkat çekti ve Türkiye’de vakanın en çok arttığı illerden birinin Van olduğunu söyledi. Mart ayından bu yana bu süreç iyi yönetilemedi. Sürecin başından bu yana TTB ve diğer ilgili kurumlar karar kademesinin dışında bırakıldı. Örneğin korona virüsü salgını ile ilgili ihtiyacımız olan şey önleyici-korucu sağlık hizmetlerinin uygulanmasıydı. Bunlar yapılsaydı vakalar bu kadar artmazdı” dedi.

Vakaların sadece Van’da değil tüm şehirlerde arttığını söyleyen Yaviç, “Van’da hastanelerde ayakta tedavi uygulandı. Risk gruplarına periyodluk testin uygulanmaması erken tespitlerin önüne geçti. Son dönemde vakaların izole edilmeden evine gönderilmesi, takip süreçlerinin çok ciddi olarak yürütülmemesi vaka artışlarına neden oldu. Pandeminin bu sürecinden sonra sosyal politikalar uygulanmadı. Toplumu destekleyebilecek önlemler alınmadı” diye konuştu.

Hükümetin süreci doğru yönetemediğini kaydeden Yaviç, “Mayıs ayının ortasından Haziran ayı başına kadar maalesef toplumda ‘Artık pandemi kontrol altına alındı’ düşüncesini yaratıldı. Vaka sayısı toplumla paylaşılandan çok farklı, gerçek rakamlar paylaşılmadı. Bu da toplumda pandeminin kontrol alına alındığı algısına sebep oldu. Sağlık çalışanları hayatını kaybetti, sosyal yaşamlarından feragat ettiler” ifadelerini kullandı.

‘VAN’DA HASTANELERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 80’

Vaka sayılarına ilişkin de bilgi veren Yaviç sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm münacatlarımıza rağmen bizimle bilgi paylaşılmıyor. Yaklaşık bir ay önce Van Valiliği ve Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazarak sahadaki duruma ilişkin veri talep ettik. Kanunen cevap verilmesi gerekirken bize yanıt verilmedi. Son günlerde artan vakalarla şu anda 400 vaka var. Sağlık çalışanlarımızdan aldığımız bilgi bu yöndedir. Bölge ve YYÜ Hastanesi hizmet veriyor ve tamamı dolmuş durumda. Yine servislerin yüzde 80 oranında dolu olduğu bir tablo ile karşı karşıyayız. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.