Van’da yerel seçim yarışı: Bir tarafta Zeydan ve Şedal, diğer tarafta Arvas

Van’da yerel seçim yarışı: Bir tarafta Zeydan ve Şedal, diğer tarafta Arvas

Yerel seçim için hem AK Parti hem de DEM Parti Van adaylarını belirledi. Kentin sosyolojik ve siyasi vaziyetine hakim olan isimlerle; partilerin adaylarını ve DEM Parti’nin ön seçimini konuştuk.

1 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler için siyasi partiler çalışmalarını hızlandırdı. Partilerin belediye başkan adayları da netlik kazanmaya başladı. AK Parti Van Büyükşehir Belediyesi için Abdulahat Arvas’ı aday gösterirken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ön seçim yoluyla Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ı eş başkan adayları olarak belirledi.

Önceki dönem AK Parti Van Milletvekili olarak TBMM’de bulunan Arvas, 14 Mayıs 2023’te yapılan son genel seçimde de AK Parti’nin üçüncü sıradan milletvekili adayı oldu. Ancak partinin Van’dan iki milletvekili çıkarmasıyla Arvas, Meclis’e giremedi. Arvas, 31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

 

AK Parti’nin Van adayının karşısında DEM Partili iki isim bulunuyor: Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan

Neslihan Şedal, DEM Parti’nin ilk kez uyguladığı ön seçimin ilk turunda salt çoğunluğu elde ederek adaylığını kesinleştirirken, erkek eş başkan adayı ikinci turda belirlendi. Önceki dönem yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı ile 25. ve 26.Dönem HDP Hakkari Milletvekilliği yapan Abdullah Zeydan arasında yapılan oylamada, oy çoğunluğunu Zeydan elde etti. Böylelikle Şedal ve Zeydan, DEM Parti’nin Van Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları oldu.

AK PARTİ ÜÇ DÖNEM ÜST ÜSTE VAN’I KAZANAMADI

AK Parti, en son 2004’de gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonucunda, o dönem büyükşehir olmayan Van Belediyesi’ni kazandı ve Burhan Yenigün belediye başkanı seçildi. 2009 yılında gerçekleştirilen yerel seçimde de Yenigün’ü aday gösteren AK Parti, Demokratik Toplum Partisi (DTP) adayı Bekir Kaya karşısında kaybetti. 2014 seçimlerinde, kentte uzun yıllar imamlık yapan Osman Nuri Gülaçar’ı, 2019 seçimlerinde ise Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’yı aday gösteren AK Parti, yine istediği sonucu elde edemedi.

Üç dönem üst üste Van’ı kaybeden AK Parti, 31 Mart’ta galibiyet elde etmek istiyor. DEM Parti ise 8 yıldır kayyımlar tarafından yönetilen belediyeleri yeniden kazanacağına inanıyor.

Van’ın sosyolojik, siyasi ve ekonomik durumuna hakim olan isimlerle; partilerin Van adaylarını, DEM Parti’nin ön seçimini ve seçim sürecini konuştuk.

Feminist aktivist Zozan Özgökçe

ÖZGÖKÇE: ‘DEM PARTİ DAHA DEMOKRATİK DAVRANMAYA ÇALIŞIYOR’

Feminist aktivist Zozan Özgökçe’ye göre, Türkiye’deki seçim sistemi ve siyasi partilerin aday belirleme yöntemleri birçok sorunu barındırıyor. Mevcut seçim sisteminde; milletvekili, belediye başkanı ve muhtarların halkı tam anlamıyla temsil etmediğini belirten Özgökçe, “Siyasi partilerin kimleri aday olarak seçtiği ve nasıl seçtiği çok önemli. DEM Parti, delegasyonlarıyla bir ön seçim yaptı. Ancak belki de ilk defa yapıldığı için oturmamış bir sistem oldu. Bunun Van’ın tabanını yansıttığını düşünmüyorum. AKP’ye baktığımızda ise zaten demokratik bir sistemin olmadığını görüyoruz. Tamamen her şeyin tepeden belirlendiği bir sistemle yürüyorlar. Eleştirdiğimiz bazı noktaları ve eksiklikleri olsa da DEM Parti daha demokratik davranmaya çalışıyor” dedi.

‘BÜTÜN KURUMLARA ARVAS AİLESİNİ YERLEŞTİRSİNLER’

Özgökçe; daha önce ailesindeki birçok kişinin Van’daki kamu kurumlarında idareci olarak çalışmasıyla gündeme gelen AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas ile ilgili olarak ise, “AKP Van’da Abdulahat Arvas’ı aday olarak gösterdi. Bütün kurumlara Arvas ailesini yerleştirsinler. Bütün belediyelere, bütün belediye meclislerine, bütün il müdürlüklerine Arvas ailesini yerleştirsinler ki onlar da kurtulsun, biz de kurtulalım” şeklinde konuştu.

Belediyelerde kadın temsiliyeti konusunu da eleştiren Özgökçe, “Kadın kotası ve eş başkanlık sistemi önemlidir ama belediyelerde engelli temsiliyeti ve kadın temsiliyeti şimdiye kadar çok az oldu. Muhtarlar ve azalarına baktığımız zaman bile erkek baskınlığının olduğunu görüyoruz” dedi.

İş İnsanı Feridun Irak
IRAK: ‘BELİRLENEN ADAYLARIN SEÇMENİN TERCİHİNİ YANSITTIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

Daha önce Van Ticaret Borsası’nın ve Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkanlığını yapan iş insanı Feridun Irak ise DEM Parti’nin yapmış olduğu ön seçimi ve çıkan sonuçları değerlendirdi. Ön seçimin demokrasi açısından son derece önemli olduğunu belirten Irak, “Ön seçim üye sayısı yüksek olan partilerde ve hakim gözetiminde yapılırsa seçmenin görüşü sandığa yansır. Takip edebildiğim kadarıyla Van’da DEM Parti’nin yaptığı tam olarak bu değildi. Kurulan sandıklar, hakim gözetiminde değildi. Bana göre bu şekilde yapılan yoklamalar, seçmenin tam olarak tercihini yansıtmaz. Dolayısıyla belirlenen adayların seçmenin tercihini yansıttığını düşünmüyorum. AKP’nin üye sayısı oldukça yüksek. Fakat onlar ise delegeler arasında sadece temayül yoklaması yapıyorlar. DEM Parti’nin aldığı oya göre üye sayısı son derece az ve sandıklar hakim gözetiminde kurulmuyor. Bu durumda çıkan sonuçlara ‘seçmenin tercihi’ denilemez” şeklinde konuştu.

Gazeteci Osman Nuri Yıldız
YILDIZ: ‘SONUÇLAR AZ DA OLSA AKP ADAYLARINI UMUTLANDIRDI’

Uzun yıllardır Van’da gazetecilik yapan Osman Nuri Yıldız’a göre ise DEM Parti’nin yapmış olduğu ön seçimi şöyle değerlendirdi: “DEM Parti'de adaylık yarışının Abdullah Zeydan ile Mustafa Avcı arasında geçeceği bekleniyordu. Beklendiği gibi de oldu. Ön seçim olmasaydı bir eş başkan adayının Van'ın güneyinden diğer eş başkan adayının Van'ın kuzeyinden olması beklenirdi. DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimini yine kazanır ama yüzde 50 üzeri oy alır mı, o şu an için belirsiz görülüyor. Ön seçimin tek başına sağlıklı sonuçlar doğuracağına inanmıyorum. Van'da bazı ilçelerde ailesel dengeler çok önemli. Sonuçlar az da olsa AKP adaylarını umutlandırdı. Bazı ilçeler bu yüzden kaybedilebilir.”

‘ARVAS'IN AÇIKLANMASI SÜRPRİZ OLDU’

AK Parti’nin belirlemiş olduğu adayın ise şaşkınlık yarattığını söyleyen Yıldız, “Anketlerde açık ara önde çıkan Zahir Kandaşoğlu yerine Abdulahat Arvas'ın açıklanması sürpriz oldu. Arvas AKP tabanına yabancı değil ama aday olması beklenmiyordu. AKP de Van'da son üç yerel seçimdir yüzde 40 oy alıyor. Arvas'ın bu çıtayı koruması zor görünüyor. Ekonomik kriz başta olmak üzere kayyumlar AKP açısından birer dezavantaj” dedi

31 Mart’ta yapılacak olan seçimde, Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) il genelinde, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin kurduğu şehir ittifakının ise İpekyolu ilçesinde iyi oy alabileceğini belirten Yıldız, “Bunlar AKP'nin kesesinden gidecek oylardır” dedi.

Kaynak:gazeteduvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.