Vali Akbıyık: Hakkari kilimini yaşatacağız

Vali Akbıyık: Hakkari kilimini yaşatacağız

Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki kilim dokuma atölyesini ziyaret eden Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili  İdris Akbıyık, Hakkari kiliminin yaşatılması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi. 

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Vali İdris Akbıyık İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ile birlikte, 8 Mart Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında, Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki kilim dokuma atölyesini ziyaret etti. 

Atölyede kilim dokuyan kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Vali Akbıyık, el emeği göz nuru kilimleri yakından inceledi ve Hakkari kiliminde emeği geçen kadınlara dokudukları kilimlere isimlerini yazmalarını tavsiye etti. 

Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Akbıyık,  Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kilim kursunu ziyaret ettiklerini belirtti ve Hakkari kadının, sanatta, sporda, meslek edindirme kurslarında Türkiye’ye örnek olabilecek başarılara imza attığını söyledi. 

Hakkari kilimine özel bir önem verdiklerini ifade eden Vali Akbıyık,  “Burada da el emeği göz nuru kilimleri dokuyan Halk Eğitim Merkezindeki bayanlarımız ile beraberiz. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün şu anda bin civarında kadına kilim kursları devam ediyor. Yaklaşık 100 civarı da usta öğreticilerimiz var. Bizim Hakkâri’de özellikle kadınların istihdama katılması işsizliğin önlenmesi anlamında Hakkâri kilime özel bir önem veriyoruz. Bunun içinde Sanayi Bakanlığı ile Doğu Anadolu kalkınma Ajansı ile bir proje yaptık. Bu proje kapsamında hem 150 kadınımızı Hakkâri kiliminin dokunmasında çalıştırarak el dokuması Hakkâri kilimlerinin yaşatılmasını hem de nesilden nesile aktarılmasını sağlayacağız. Bu vesileyle kadınlarımız bir iş sahibi olacaklar. Hakkâri kilimini tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtacağız” dedi. 

2020 yılında 2 bin kişiyi istihdam etmeyi hedeflediklerini söyleyen Vali Akbıyık sözlerini şu şekilde sıraladı: “Engellilere ve kadınlara dönük Hakkâri’nin el sanatlarını üreteceğimiz bir projemiz var. Burada da 100 civarında engelli ve kadınımızı çalıştıracağız. İnşallah bu projelerle toplam 250 kadın ve engelliye istihdam sağlayacağız. Bunun haricinde mayıs ayının başında bir tekstil fabrikası açılıyor. Orada da 300’ü kadın olmak üzere toplam 500 kişi istihdam edilecek. Ayrıca her mahallede de halı dokuma tezgâhları kurarak 2020 yılında 2000 kişiyi istihdam etmeyi hedefliyoruz. Bunun da yüzde 80’ni kadın olacak. Kadınlar Günü vesilesiyle bunu da buradan Halk Eğitim merkezindeki kadınların huzurunda söylemiş olalım. Ben el emeği göz nuru kilimleri dokuyan tüm kadınlarımızı tebrik ediyorum."

Daha sonra kadınlar, kendilerini ziyaret eden Vali Akbıyık’a isminin üzerinde bulunduğu bir kilim hediye ettiler.

1-20200310092606.jpg2-20200310092606.jpg3-20200310092606.jpg4-903.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.