Türkiye'den İdlib'de uçuşa yasak bölge talebi

Türkiye'den İdlib'de uçuşa yasak bölge talebi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, İdlib'de uçuşa yasak bölge çağrısını yineledi, sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda Rusya ve İran'ın da güvenilirliklerini yitireceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İdlib'deki saldırıda şehit olan askerlerinin "kanını yerde bırakmayacaklarını" ve 33 askeriin şehit olmasına neden olan saldırıyı düzenleyenlerin "bunun hesabını vereceğini" ifade etti.

Altun, saldırı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen acil güvenlik toplantısında "gayrimeşru Esad rejimine bağlı birliklere karşı harekete geçme" kararı alındığını ve Suriye ordusuna ait hedeflerin karadan ve havadan vurulduğunu duyurdu.

Astana sürecinin taraflarına ve uluslararası topluma sorumluluklarının bilincinde olma çağrısında da bulunan Fahrettin Altun, daha önce Ruanda ve Bosna-Hersek gibi ülkelerde yaşanan soykırımın benzerine İdlib'de yaşanmasına müsaade edilemeyeceğini belirtti.

Esad rejimine "etnik temizlik" suçlaması

Esad rejimini "etnik temizlik" yapmakla ve milyonlarca Suriyeliyi İdlib'den çıkarmaya çalışmakla suçlayan Altun, Türkiye'nin dört milyon sığınmacıyı kabul ettiğini ancak kapasitesinin ve kaynaklarının bir milyon kişiye daha ev sahipliği yapmaya yeterli olmadığını ifade etti.

Uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sivil halkın korunması ve İdlib'de bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını talep etti. Altun diğer yandan, Astana sürecinin tarafları olan Rusya ve İran'ın, şiddet ve düşmanlığı azaltmaya yönelik sorumluluklarını dikkate almamaları durumunda, güvenilirliklerini yitireceklerini söyledi.

Esad rejiminin Türkiye'nin ulusal güvenliği, bölge ve Avrupa için bir tehlike olduğunu dile getiren Altun, bu rejimin kendi halkına da terör uyguladığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.