TOKİ: Yüksekova’da 1254 daire hazır durumda

TOKİ: Yüksekova’da 1254 daire hazır durumda

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkilileri, Yüksekova’da yapımı süren konutların %20’lik kısmın bitirildiğini ve eylül ayında yapılacak kura ile sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

TOKİ Yüksekova Halkla İlişkiler Birimi, ilçede 2016 yılında yapımına başlanan ve halen yapımı süren konutlarla ilgili açıklama yaptı.

Yüksekova Haber'den Hilbin Zeydan'ın haberine göre, Halkla İlişkiler biriminden Selda Uzunay ve Bayram Aykut, konutlarla ilgili Yüksekova’da çok sayıda bilgi kirliliği olduğunu belirtiler. 

İlçede yayılan asılsız haberlerden dolayı rahatsız olduklarını ifade eden Uzunay ve Aykut, kimseye henüz net bir ödenek miktarı çıkarılmadığını belirtti.‘Metrekareye karşılık metrekare alınıyor’Herkese eski evinin sahip olduğu metrekare miktarı dâhilinde ev verileceğini söyleyen yetkililer, ”Halktan henüz talep edilen net bir ücret yok. Kuralardan sonra belli olacak. Örneğin riskli olduğu için yıkılması gereken ev 160 metrekare ise yine 160 metrekarelik bir ev almaya hakkı vardır. Bahsedilen metrekareye ortak kullanım alanları ve arsa payı dâhildir. Eğer ortak kullanım alanları bahsi geçen metrekareden fazla ise metrekare başına 905 TL olarak hesaplanıp talep edilecek ücret belirleniyor. Vatandaş arasında gezen söylentiler var fakat herkese hakkı olan veriliyor. Metrekareye metrekare şeklinde veriliyor. Eğer kendi evinin boyutundan daha büyük boyutta bir daire istenilirse bir ücret alınıyor. Eğer istenilen evin metrekaresi kendi evinden küçükse içeride kalan metrekareden ortak alan ve arsayı payı düşülerek ev sahibine metrekare başına düşen ücret ödeniyor. Metrekareye karşılık metrekare alınıyor” dedi.‘1254 daire hazır durumda’Yapılan konutların 5 bölgeden oluştuğunu hatırlatan Uzunay ve Aykut, şimdilik 1. bölgenin tamamlandığını ve teslim edilmeye hazır olduğunu ifade etti.

Kura tarihi ve biten dairelerle ilgili bilgi veren yetkililer, “Şimdilik 1. bölge tamamlanmış ve 1254 daire hazır durumdadır. Eylülün ilk haftası kura çekimi yapılması planlanıyor. Fakat ertelenme ihtimali var ama bu erteleme süresi en fazla bir hafta” diye konuştu

.‘Ödeme için sıfır faizle taksit imkânları sunuluyor’

Yüksekova’da yasak sürecinde yıkılan ve ağır hasar gören riskli evlerle ilgili de açıklama yapan yetkililer şöyle konuştu:Ağır hasarlı olan bazı evler, vatandaşlar tarafından kendi imkânlarıyla onarıldı. Yıkılması gereken 3200 ağır hasarlı evden yaklaşık 200 tanesi, vatandaşlar tarafından onarıldı. Sadece yıkılan 2900 tane ev vardır. Evleri yıkılan veya kendi imkânlarıyla onaran vatandaşlara da yardım yapılıyor. Sosyal yardımlaşmadan evleri yıkılan ev sahiplerine her ay 800 lira, evini kendi imkânlarıyla onaranları ise her ay 400 lira yardım yapılıyor. Yapılan yardımların gecikmesi ödenmemesi durumunda sonraki ay çift ödenek veriliyor. Vatandaş eskisi kadar tepkili değil. Yıkılan evlerin kaç yıllık olduğu da alınacak ücreti etkiliyor, şu an vatandaşa verilecek olan evler yeni sıfır dairelerdir. Eğer birkaç yıllık olsaydı yıpranma payı metrekare başına alınacak 905 liradan düşülecek. Daha az bir miktarla hesaplanacaktı. Ödeme için sıfır faizle taksit imkânları sunuluyor.”

Yetkililer son olarak, "Yüksekova’da 20 bin civarında ev var. Yaklaşık 3200 tane eve ağır hasar denildi. Evlerini yıktırmayıp onaran 200 vatandaş vardı. Yıkılan ev sayısı yaklaşık 2900. Evlerin kendi imkanlarıyla onaran vatandaşlara herhangi bir ücret ödenmiyor. Ağır hasar belgesi verilmesine rağmen evini onaran vatandaşla ilgili herhangi bir mesuliyet taşınmıyor. Yıkılması gereken evlerde hala oturulduğu için uygun bir ev bulunana dek yıkımı bekletiliyor. Eğer bir engel yoksa vatandaş kendi gelip ekiplerin ne zaman geleceğini soruyor." dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.