Şırınga şeklindeki çikolatalar meclis gündeminde

Şırınga şeklindeki çikolatalar meclis gündeminde

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, okul kantinlerinde satılan şırınga şeklindeki çikolatalar nedeniyle yaşanan çocuk ölümlerinden Tarım Bakanı ve MEB'in sorumlu olduğunu söyledi.

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, okul kantinlerinde satılan şırınga şeklindeki çikolata nedeniyle son bir haftada Ankara ve Diyarbakır’da iki çocuğun hayatını kaybetmesini Meclis gündemine taşıdı.

Yokuş, yaptığı açıklamada Tarım Bakanı ve Milli Eğitim Bakanının ihmallerine vurgu yaparak, her iki Bakanlığında yaşanan olaylardan sorumlu olduğunu belirtti:

“Şırıngalı çikolata imalatı ve satışı yapan firma yetkilisi birkaç firmanın daha şırınga çikolata ürettiğini ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı olduğu bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu paylaşımına ek olarak sorumluluklarının arkasında duracaklarını da belirtmişlerdir. Ülkemizi yasa boğan 7 yaşındaki çocuklarımızın ölümleri bizlere bir kere daha denetim eksikliklerini göstermiştir.

“Tarım ve Orman Bakanlığı gibi Milli Eğitim Bakanlığı da yaşanan bu üzücü olaylarda sorumludur. MEB’ın okul kantinlerine gerekli denetim yapmadığının eksikliği gözler önüne serilmiştir”

"Bu çikolata ve türevleri yasaklanacak mı?"
Yokuş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorular yöneltti:

*Tarım ve Orman Bakanlığı olarak şırınga çikolata üretimine hangi kriterler ile onay verilmektedir?

* Şırınganın ucundaki minik kapağının çocuklarının soluk borusuna kaçma ihtimali düşünülmemiş midir?

* Bilindiği gibi çocuklar böylesi hayati öneme sahip bir ayrıntıyı görecek bilince sahip değildir. Bu çikolata kaç yaşındaki çocuklara hitap edecek şekilde Bakanlığınızca onaylanmıştır?

*Çocuklara oyuncak dahi alırken üzerinde belli yaş grupları belirtilmektedir. Bu hususta firmaya gerekli önlemler alma konusunda uyarıda bulunulmuş mudur?

*Şırınga çikolata çocuklarımızın bilinçaltını kötü etkileyecek kadar görsel anlamda da zararlıdır. Şırınga çağrışımı uyuşturucu kullanımını özendiren bilinçaltına vurgu yapan çağrışımdır. Bu noktada Bakanlığınız satışa çıkan ürünlerin çocuklara uygun olup olmadığının denetlemesini yapmakta mıdır?

*Bakanlığınız çocuklara satışa sunulan ürünler için pedagog görüşleri almakta mıdır?

*Şırınga ve benzeri çikolata üreten kaç adet firma bulunmaktadır?

*Bakanlık olarak çocuk ölümlerine neden olan bu çikolata ve türevli yasaklanacak mıdır?

TIKLAYIN-Şırıngalı Çikolatada İkinci Ölüm İddiası

Ne olmuştu?

10 Aralık'ta Ankara Keçiören ilçesinde Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulunda eğitim gören 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal okul kantininden almış olduğu şırınga şeklindeki çikolatanın ucunun boğazına kaçması sonucu yaşamını yitirdi.

11 Aralık'ta açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı "İlkokul öğrencisi Mert Yağız'ın hayatını kaybettiği okulun yöneticileri görevden uzaklaştırıldı, kantin işletmesinin sözleşmesi feshedildi" dedi.

12 Aralık'ta ise Diyarbakır Yenişehir ilçesi Seyrantepe mahallesinde yaşayan 7 yaşındaki Umut Bilgi de marketten aldığı şırıngalı çikolata ile hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.