Silopi'de yol ücreti 50 kuruş

Silopi'de yol ücreti 50 kuruş

HDP'li Silopi Belediyesi, katlanan yakıt fiyatlarına rağmen yurttaşlardan 50 kuruş, kadınlardan ise sadece 25 kuruş yol ücreti alıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. 6 belediye eşbaşkanına "KHK'li olduğu" gerekçesiyle mazbataları verilmezken, 48 belediyeye kayyım atandı. Bazı belediye eşbaşkanlarının istifa etmesi ve usulsüzlük gerekçeleriyle ihraç edilmeleri sonrası HDP'nin elinde 6 belediye kaldı. Söz konusu belediyeler de tüm engellemelere ve boçlara rağmen hizmet vermeye çalışıyor. 

6 belediyeden birisi olan Şırnak'ın Silopi Belediyesi. kayyımlardan kalan 133 milyon 453 TL borca rağmen bugüne kadar önemli projelere imza attı. "Halkçı belediyecilik" anlayışıyla hareket eden HDP'li Eşbaşkanlar Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk, imzaladığı toplu iş sözleşmesi ile çalışanlarına yüzde 100’e yüze yakın zam yaptı. Toplu sözleşmeyle kız çocuklarının eğitimine daha fazla destek veren belediye, kadın çalışanlar için de pozitif ayrımcılığa gitti.

Belediye, ayrıca ekonomik krize rağmen ulaşım ücretlerinde zam yerine, indirim yaptı. Birçok kentte ulaşım 5-6 TL'ye kadar yükselirken, Silopi'de belediye kartı olanlardan alınan yol ücretinde yüzde yüz indirim yapıldı. Kartı olan yurttaşlar şu an 1 TL yerine 50 kuruş yol ücreti ödüyor. Belediye kartı olmayanların yol ücretlerine ise zam yapılmadı. Kartı olmayanlar halen 1 TL ödüyor. Yine Jin kartı olan kadınlar ile öğrenciler sadece 25 kuruş ödüyor. Engelli ve 65 yaşüstü yurttaşlar da ulaşımdan ücretsiz yararlanıyor. Söz konusu ücretlerin ülke genelindeki en ucuz yol ücreti olduğu belirtiliyor. 

HDP'li Eşbaşkan Adalet Fidan, söz konusu hizmetin "devrim niteliğinde" olduğunu belirtti. Halkın ihtiyaçları doğrultusunda hizmet ürettiklerini ifade eden Fidan, "Yerel yönetimler halkın ihtiyaçlarına göre planlama çıkartmalı ve ona göre proje üretmeli. Göreve geldiğimiz ilk gün halka ‘birlikte yöneteceğiz’ sözünü vermiştik. Mahallelerde toplantı aldığımızda da halkın talebi bu yöndeydi. Aslında ulaşımdan hiç para da almayabiliriz ama mevzuat istediği için alıyoruz. Bu planı önümüze koyduğumuzda en az ne kadar verebilirler diye tartıştık. Hem halkın talebiydi hem de meclisimizle yaptığımız değerlendirmelerde bu sonuç ortaya çıktı” dedi. 

Kendileri için halkın esas olduğunu vurgulayan Fidan, “Aslında çok ağır bir süreçten geçiyoruz. Halk hem ekonomik olarak hem de yaşam anlamında zorluk yaşıyor. Bunların tümünü göz önünde bulundurduğumuzda bunun bir ihtiyaç olduğunu ve halkımıza katkıda bulunmamız gerektiğini düşündük. Belki yol parasına vereceği parayla başka bir şey alır ve başka ihtiyaçlarını karşılar” diye belirtti. Fidan, belediyeyi kayyımdan devraldıkları sürece işaret ederek, "Hem bırakılan borç çok fazlaydı hem de yapılan bir proje yoktu. Var olan taşınmazlar da farklı kurumlara hibe edilmişti. Ama ulaşıma yaptığımız indirim geri adım atmayacağımız bir yöntemdir. Kayyım dönemlerinde yandaşlara verilen ihalelerin önünü aldık. Emekçi insanların verdiği emeğinin karşılığını almaları gerekir. Bununla birlikte yine kadın ve gençlik alanında önemli kararlar aldık” diye konuştu. 

Halkın menfaati için belediyenin bütün imkanların seferber edilmesi gerektiğini ifade eden Fidan, kendilerini de bu anlayışla hareket ettiğini kaydetti. Fidan, "Belediye halkın belediyesidir. Yaptığınız hizmet halkın menfaatine göre değilse hiçbir anlamı yoktur. Kayyım geldiğinde halk belediyeye uğrayamıyor, sorunlarını dile getiremiyor. Belediyenin kapıları bu şekilde aslında halka kapatılıyordu” dedi. 

Şırnak genelinde halkın kendilerini arayıp hizmet talebinde bulunduklarını dile getiren Fidan, "Şırnak ve diğer ilçelerden de halk bizimle irtibata geçiyor. Belediyeye gittiklerinde muhatap bulamadıklarını, kimsenin sorunlarıyla ilgilenmediklerini belirtiyorlar. Belediyenin kapılarının kendilerine kapalı olduğunu söylüyorlar. Kayyım tarafından yönetilen belediye başkanlarını görmediklerini söylüyorlar. Hizmetlerimizden dolayı bire bir Silopi’ye gelip, bizi kutlamaya ve ziyarete gelenler var. Seçildiğimiz partinin yol yöntemi budur. Belediye, halkla yönetilmeli. Biz gücümüzü halktan alıyoruz" şeklinde konuştu. 

Şehir içinde yolculuk yapan Fırat Kocaman (21) adlı genç, indirim kararıyla birlikte belediyenin halkın talebini esas aldığını söyledi. Kocaman, "Türkiye’de hangi belediye şehir içi ulaşımda yol parasını 1 TL yaptı? Cizre’ye bile gittiğinizde şehir içi parası 4 TL’dir. Belediye bu halkın hizmeti içinde her şeyi yapıyor” sözleriyle memnuniyetini dile getirdi. 

Hasan Tokay (60) ise, ilk defa ulaşımın bu kadar uygun olduğunu söyledi. Tokay, "Belediyeye minnettarız. İnsan vicdanlı olmalı ve vicdanlı konuşmalıdır. Halkı düşündükleri için böylesi bir karar almışlar. Söylediğimiz her şeyi yapıyorlar. Bir ihtiyacımız olduğunda belediyeye gidiyoruz ve yardımcı oluyorlar. Bazen şehir içi dolmuşuna para bile vermiyoruz” diye kaydetti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum