Serbest bırakılan HDP Sözcüsü Bilgen'den ilk açıklama

Serbest bırakılan HDP Sözcüsü Bilgen'den ilk açıklama

HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ayhan Bilgen çıkarıldığı mahkemece 'adli kontrol' şartıyla serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde sabah saatlerinde Ankara Esenboğa Havaalanı'nda gözaltına alınarak Diyarbakır'a getirilen HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, sağlık kontrolünün ardından adliyeye getirildi.

Bilgen, Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifadesinin ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, çıkarıldığı mahkemece 'adli kontrol' şartıyla serbest bırakıldı. 

BİLGEN'DEN İLK AÇIKLAMA

Bilgen, serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada referandum çalışmalarının engellenmeye çalışıldığını söyledi ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin olarak “Bu belki de başkanlık hesabı çok önceden başladığı için, bizim çalışma yapmamız engellenmek için yapıldı” dedi.

HDP'DEN AÇIKLAMA GELDİ

HDP'den Ayhan Bilgen'in tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedilmesine ilişkin açıklama yapıldı.

HDP, milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin “Tutuklama ve gözaltı kararlarının siyasi sorumlusu hükümettir” başlıklı açıklamada şunları ifade etti:

Dün İstanbul Vekilimiz Hüda Kaya, Diyarbakır Vekilimiz Altan Tan ve Adana Vekilimiz Meral Danış Beştaş’tan sonra bugün de Parti Sözcümüz ve Kars Vekilimiz Ayhan Bilgen hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı.

Şu çok açık ki, Erdoğan-AKP-MHP ittifakı bu tutumuyla referandum çalışması yapmakta, ‘hayır’ diyen vekillerimizi hukuksuz gözaltılarla taciz etmektedir.

Yargı ile AKP-MHP ittifakı eşzamanlı ve eşfikirli çalışmaktadır. Parti Sözcümüz gözaltında iken, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un ‘hukuki bir süreç vardır’ açıklaması suçu üstünden atma nafile çabasından başka bir şey değildir.

Süreç hukuki değil siyasidir. Dokunulmazlıklar Anayasa ve uluslararası demokratik sözleşmelere aykırı olarak kaldırılmıştır. Eş Genel Başkanlarımızın ve vekillerimizin cezaevlerinde rehin tutulmaları Anayasa Mahkemesi’nin daha önce almış olduğu emsal kararlara aykırıdır. Dokunulmazlıklar geçmişe dönük kaldırılmıştır ve şu anda bütün vekillerimizin dokunulmazlığı vardır. Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, bu gerçekleri bile bile konuyu çarpıtmaktadır.

Tutuklama ve gözaltılar hükümet icraatıdır, siyasi sorumluluk hükümettedir. Kurtulmuş bugün, ‘tek tip bir karar yoktur’ derken de bu gerçeği açığa vurmaktadır. Kararlar keyfidir, intikam amaçlıdır. Keyfi olarak Eş Genel Başkanlarımız ve bazı vekillerimiz cezaevinde tutulmakta, bazıları ise gözaltına alınıp bırakılmaktadır. Hükümet Sözcüsü bilmeli ki, hiçbir açıklama sizi işlediğiniz bu suçun siyasi sorumluluğundan kurtaramayacaktır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.