'Sahada ırkçılıkla da mücadele ediyoruz'

'Sahada ırkçılıkla da mücadele ediyoruz'

Van’da, 12 yıl önce kurulan Erciş Plaj Futbol Takımı oyuncuları, başarılarına rağmen destek alamamaktan yakınıyor. Oyuncular, sahada rakipleri kadar ırkçılıkla da mücadele ettiklerini söylüyor.

Van’ın Erciş ilçesinde 2010 yılında 10 genç tarafından kurulan Erciş Belediyesi Plaj Futbol takımı, 2014 yılında belediyeye kayyım atanması sonrası belediye desteği alamadı.

Daha sonra yollarına Erciş Plaj Futbol Takımı olarak devam eden futbolcular, kendi imkânlarıyla verdikleri mücadeleyle birçok başarıya imza attı. Ancak takım oyuncuları hem destek bulamamaktan hem de karşılaştıkları ırkçı tutumlardan şikayetçi.

Takım kaptanı Mehmet Emin Kaya, son olarak 25 Ekim’de Alanya’daki plaj futbolu yarı final maçında ırkçılıkla karşılaştıklarını iddia etti. 

Erciş Plaj Futbolu oyuncuları, 2018-2019 Euro Winners Cup şampiyonlar ligine kadar yükselmeyi başardı. 2018 yılında 14 merkezde 68 takımın katılımıyla düzenlenen etaplardan oluşan 2018 TFF Plaj Futbolu Ligi'nin finallerinde rakiplerini eleyerek şampiyonluğu elde eden Erciş Plaj Futbol Takımı, Van’a şampiyonluk kupası getirdi.

Takım kaptanı Mehmet Emin Kaya, gerek ulusal gerekse de uluslararası başarı elde ettiklerini ancak yeterli desteği alamadıklarını söyledi. Daha önce uluslararası maçlar için dönemin Erciş Belediyesi Kayyımı ve Kaymakam Nuri Mehmetbeyoğlu’nu ziyaret ettiklerini ve destek istediklerini anlatan Kaya, Mehmetbeyoğlu’nun ‘terör yandaşlarına destek vermeyiz’ şeklinde karşılık verdiğini aktardı.

Kurulduklarından beri ırkçı yaklaşımlardan kurtulamadıklarını ifade eden Kaya, son olarak 25 Ekim 2022 tarihinde Alanya Belediyesi’nin ev sahipliği ile düzenlenen Türkiye Plaj Futbolu Ligi Süper Finalleri’nin yarı final maçında ırkçılığa maruz kaldıklarını belirtti.

‘BİZİ YORAN MARUZ KALDIĞIMIZ HAKSIZLIKLAR OLDU’

Ercişli 10 arkadaş, önce sokak aralarında maç yaparak başladığı plaj futboluna. 2010 yılının temmuz ayında Van Gölü’nün sahillerinde antrenman yapmaya başlayan arkadaşlar, takım kurarak profesyonelleşmeye karar verdi.

Takım oyuncuları, Van Gölü sahilindeki kumları temizledi.

Takımın oluşma sürecini anlatan Mehmet Emin Kaya, “Hiç kimseden destek almadan tamamen takım arkadaşlarımızın fikriyle bu takımı kurduk. İlk yaptığımız maçlarda kumun içindeki sert cisimler ayaklarımızı yaralıyordu. Sonrasında bu işin böyle yürüyemeyeceğini anladığımızda, saha alanındaki kumları topladık ve eleklerden geçirdik. Bu çok zor bir çalışmaydı. Bu çalışmamızı takdir eden de oluyordu, dalga geçen de... Hayallerinizin peşinde koşma inancı, sırtınızda olan en ağır yükü bile hafifletir. Biz ilerlediğimiz yola inandığımızdan ne kavurucu yaz sıcaklığı, ne de elediğimiz kumlar bizi yordu. Bizi asıl yoran, maruz kaldığımız haksızlıklar oldu.” 

Düzenledikleri yerel maçlarda başarı elde eden takım, dönemin HDP’den Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin’in dikkatini çekmeyi başardı. Kaya, kendilerini belediyeye davet eden Keskin ile yaptıkları görüşmeyi şöyle aktardı: “Belediye başkanı bizi davet ettiğinde takım olarak çok şaşırdık. Çünkü ilk kez resmi bir kurum, takımımızın performansını önemsemişti. Belediyede çok hoş karşılandık. Başkan önce bizi tebrik etti, ardından belediyeyi temsil etmemiz karşılığında sponsorluk teklif etti. Bizim için bu teklif çok değerliydi. Hiçbir pazarlığa girmeden tekliflerini kabul ettik. O andan itibaren takımımızın resmi bir adı oldu: Erciş Belediyesi Plaj Futbolu. Bu destek, başarılarımıza ciddi katkı sunmuştu, belediyeye kayyım atanana kadar...”

‘KAYYIM ATANDIKTAN SONRA BELEDİYE VERDİĞİ DESTEĞİ KESTİ’

Kaya, 11 Eylül 2016 tarihinde Erciş Belediyesi’ne kayyım atanması sonrası belediyenin takıma desteğini kestiğini anlattı: “Belediyenin takımımıza verdiği desteği kesmesiyle birlikte belediye formasını çıkardık ve yolumuza Erciş Plaj Futbol Takımı olarak devam ettik. Bundan sonraki süreçte tek başımıza mücadele ettik. Takım olarak büyük emek ve fedakârlıkla kurduğumuz Erciş Plaj Futbol Takımı, kısa sürede başarı elde etmeye başladı. Van’a, 2018 yılında Türkiye şampiyonluk kupasını getirdik. Şampiyon olduktan sonra ülkemizi Avrupa’da temsil etmeye hak kazandık. Ne yazık ki, bizi ne dönemin Van Valisi ne de Erciş Kaymakamı arayıp tebrik etti. Adeta üvey evlat muamelesi gördük. Ercişli bir futbol takımıyız ama sonuç olarak Van’ı temsil ediyoruz. Halbuki, hiçbir kurumun desteğini almadan kendi bütçemiz ve imkanlarımızla çok önemli bir başarı elde etmiştik.”

Yine de aldıkları şampiyonluk kupalarını dönemin Erciş kayyımı Nuri Mehmetbeyoğlu’na götürdüklerini dile getiren Kaya, burada ağır ithamlara maruz kaldıklarını öne sürdü: “Kayyım, ilk başta bizi hoş karşıladı, Avrupa liginde bize konaklama ve maddi destek sağlayacağı sözü verdi. Aradan birkaç gün geçti, tekrar kendisini ziyaret ettiğimizde, bize verdiği sözlerin aksine bir tavır sergiledi. Bize, ‘Sizi takip ediyorum, istihbaratım peşinizde, adım attığınız her yerde bana fotoğraflarınız geliyor. Siz terörü destekliyorsunuz, terör yandaşlarına destek veremem’ dedi. Bir hafta sonra ise 10 bin liralık destek verebileceklerini iletti. Ancak 10 bin lira bir oyuncunun uçak biletini bile karşılamıyor. Biz kendi imkanlarımızı kullanarak maçlara katıldık."

‘ANTRENÖRE TERS KELEPÇE TAKMAYA ÇALIŞTILAR’

Son olarak Türkiye Şampiyonluğu yarı final maçında Alanyaspor’la yarıştıklarını belirten Kaya, burada da çifte standarda maruz kaldıklarını söyledi. Kaya, “Maçtan bir gün öncesinde yaşanan tuhaflıklar dikkatimi çekti. Maça bir gün kala atanan hakemler belliydi ancak maça çıkacağımız gün hakemler değiştirildi. Yeni hakemlerin tavrı ve bize olan yaklaşımı çok sertti. Maçın sekizinci dakikasında 5-2 öndeydik. Bu durum hakemlerin hoşuna gitmiyordu. Hakem karşı tarafın faullerini görmezlikten geliyor, duruma itirazda bulunduğumuzda ise sarı kartla cevap veriyordu. Takım antrenörü duruma itiraz edince ona da kırmızı kart vererek saha dışına attı” dedi.

Takım antrenörünün saha dışına çıkarılmasıyla birlikte polislerin sahaya girdiğini ifade eden Kaya, şöyle devam etti: “Polisler hocamıza ters kelepçe takmaya çalıştı. Ben de maçı bırakıp polislerle konuşmaya çalıştım. Dedim ki; ‘Komiserim neden bunu yapıyorsunuz, zaten hocamız saha dışına çıkarılmış.’ Bu ifadelerim üzerine polislerin sözlü saldırısına ve tehdidine maruz kaldım. ‘Seni karakola götürürüz’, ‘Seni karakola alırız’ gibi ifadelere ve polisin psikolojik baskısına maruz kaldık. Misafir olarak gittiğimiz bir maçta, ev sahibi olan Alanya Belediyesi ve TFF yetkilileri, polis müdahalesine hiçbir tepki göstermedi.”

‘SPORUN İÇİNDE KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Hakemlerin tavrını da eleştiren Kaya, “Buradaki amaç, bize psikolojik baskı yaparak kazanmak üzere olduğumuz bir maçı elimizden almaktı. Hakemin parmak işaretiyle sahaya polis girdi. Ve öyle de oldu. Burada ırkçı bir saldırıya maruz kaldığımızı düşünüyorum. Takımımızın maçın ilk dakikalarında elde ettiği üstünlük birilerini ciddi bir şekilde rahatsız etti. Erciş’in maçı kazanma ihtimali, bir gurur meselesine dönüşmüş gibiydi. Bizi tahrik etmeye çalıştılar ancak bunu başaramadılar. Bu hakkımızın gasp edildiği ilk maç değil. Birçok maçta çok defa benzeri haksızlıklara maruz kaldık. Ancak buna rağmen mücadelemize devam ediyoruz” diye konuştu.

Yaşananlarla ilgili takım antrenörü Halil Cengiz, “Hakem Mustafa Teker’in talimatıyla polis kolumu büktü fiziki şiddet dışında en ağır uygulamalara maruz kaldım. Takım kaptanımız ve futbolcularımız gözaltına alınmakla tehdit edildiler. Bu maçta bu zorbalığı da yaşadık. Maruz kaldığımız haksızlığa rağmen sporun içinde kalmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Kaya ve Cengiz’in sözünü ettiği Alanya ve Erciş maçı, 9-6 Alanya lehine tamamlandı.

‘MUHTEMELEN BU TAKIM CEZA ALACAK’

İddialara ilişkin aradığımız Türkiye Futbol Federasyonu Hakem Kurulu’nda telefonla görüştüğümüz Hakem İşleri Direktörü Uzman Yardımcısı Ramazan Yılmaz ise Alanya-Erciş maçının hakemi Mustafa Teker’in basına açıklama yapma yetkisinin olmadığını belirtti.

Yılmaz, maçta yaşananlarla ilişkin iddialara şöyle cevap verdi: “Ben bizzat o maçı izledim. Gerginliği yaratan futbolculardır. Ben diğer hakemlerin yerinde olsaydım bu kadar müsamaha göstermezdim. Olayla ilgili devam eden bir soruşturma var. Muhtemelen bu takım ceza alacaktır.”

İddialar üzerine telefonla görüştüğümüz Erciş Belediyesi Kayyımı Nuri Mehmetbeyoğlu da iddiaları ret ederek, “Bence ilgili arkadaşları bize yönlendirirseniz daha iyi olur. Aralarında bu takımın da olduğu yedi spor takımına maddi destekte bulunduk” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.