'Ölüm grubu'nda herkes elendi

'Ölüm grubu'nda herkes elendi

Salgın nedeniyle bir yıl geç düzenlenebilen Euro 2020 futbolseverleri tatmin eden maçlara sahne olurken büyük sürprizler de yaşanıyor.

 

Grup maçlarının ardından dün tamamlanan ikinci tur maçlarının da hemen tamamında seyir zevki ve temposu yüksek karşılaşmalar oynandı, 'gol düelloları' yaşandı.

Wembley'de oynanan karşılaşmanın ilk yarısı golsüz tamamlandı. 75. dakikada İngiltere Raheem Sterling'le 1-0 öne geçti. 86. dakikada ise Harry Kane'nin kafa golüyle farkı 2'ye çıkararak tur atladı.

Turnuvanın favorileri arasında gösterilen Almanya'nın da elenmesiyle ilginç bir durum ortaya çıktı. Turnuvanın başında zorluk derecesi çok yüksek olarak görüldüğü için 'ölüm grubu' olarak adlandırılan F Grubu’nda yer alan hiçbir takım çeyrek final bileti alamadı.

Almanya, Fransa, Portekiz ve Macaristan'ın yer aldığı grubun sonuncusu Macaristan olmuştu. Grubu üçüncü sırada bitiren son şampiyon Portekiz son 16 turunda Belçika'ya 1-0 mağlup olarak turnuvaya veda etti.

Grubu 5 puanla lider bitiren son dünya şampiyonu Fransa da penaltılara giden maçta İsviçre'ye boyun eğerek elenmişti.

Son 16 turunda son bölümde büyük baskı kurduğu maçta Belçika’ya elenen Portekiz'de 5. kez Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde boy gösteren Ronaldo, toplamda 14 gole ulaştı ve Michel Platini ile paylaştığı rekorun tek sahibi oldu.

Bild gazetesinin haberine göre Almanya'nın mağlubiyetinin ardından orta saha oyuncusu Toni Kroos da Milli Takımı'nı bırakmaya karar verdi.

Son 16 turunda çeyrek finale çıkan son takım ise Ukrayna oldu, normal süresi 1-1 biten maçın uzatma devrelerinde İsveç'i 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Maçta takımının ilk golünü atan Emil Forsberg, Euro 2020'deki 4. golünü kaydetti.

Turnuvada çeyrek final eşleşmeleri ve maç tarihleri ise şöyle: 2 Temmuz Cuma: 19.00 İsviçre-İspanya (Saint Petersburg Stadı), 22.00 Belçika-İtalya (Allianz Arena), 3 Temmuz Cumartesi: 19.00 Çekya-Danimarka (Bakü Olimpiyat Stadı), 22.00 Ukrayna-İngiltere (Roma Olimpiyat Stadı)

Euro 2020'de dün gece Fransa'yı penaltılarla geçen İsviçre büyük sevinç yaşarken, gözler Türkiye'de de görev yapan Teknik Direktör Vladimir Petkovic'e çevrildi.

 EURO 2020 dün gece futbol ziyafeti yaşandı. İspanya'nın Hırvatistan'ı uzatmalarda 5-3 yenerek elediği bol gollü maçı ardından İsviçre de 3-3 biten maç sonunda Fransa'yı penaltılarda eleyerek çeyrek finale yükseldi. Turnuvanın en büyük favorisi ve son dünya şampiyonu Fransa'nın elenişi büyük sürpriz olarak değerlendirildi.

Maçta favori Fransa, 15. dakikada kalesinde golü gördü. Sol kanattan yapılan ortada Seferovic rakibini ekarte ederek kafayla topu köşeye gönderdi ve İsviçre öne geçti. Fransa'nın beraberlik çabaları ilk yarıda yetersiz kaldı ve ilk yarı 1-0'lık İsviçre üstünlüğü ile bitti. İkinci yarıda önce İsviçre'den Zuber, daha sonra Fransa'dan Mbappe yerde kaldı ancak hakem Fernando Rapallini uyarıyla oyunu durdurup VAR'a gitti ve ilk poziyon için İsviçre lehine penaltı verdi.

Penaltı atışında topun başına geçen Ricardo Rodriguez'in vuruşunu Hugo Lloris kurtardı. Fransız kaleci 9 yıl aradan sonra penaltı kurtarmış oldu. Hemen arkasından 57. dakikada Karim Benzema savunma arkasına yaptığı çıkışında yaptığı vuruşla topu ağlara gönderdi ve maça eşitlik getirdi. Dakikalar 59'u gösterdiğinde ise bu kez Griezmann savunma arkasına duvar pasıyla sarkıp topu kaleye gönderdi. Kaleciden yükselen topu arka direkte Benzema kafayla tamamladı ve Fransa 2-1 öne geçti. Fransa attığı 2 golün ardından rahatladı ancak ataklarını sürdürmeye devam etti. 75. dakikada ceza sahası dışında yaklaşık 25 metre mesafeden Pogba iki direğin birleştiği köşeye doğru yaptığı sert kavisli vuruşla topu ağlara göndererek farkı ikiye çıkardı.

Farkın ikiye çıkması İsviçre'nin umutlarını tüketmedi. 81. dakikada bu kez sağdan gelen İsviçre'den Mbabu'nun ortasına Seferovic iyi yükselerek kafayı vurdu ve farkı bire indirerek skoru 3-2 yaptı. İsviçre, 90. dakikada Gavranovic'in golüyle eşitliği yakaladı. Fransız futbolcular bir kez daha şok yaşarken karşılaşmada uzatmalara geçildi. Uzatma dakikalarında iki tarafta da yorgunluk belirtileri gözlendi. Maçın başından sonuna temposu eksilmeyen maçta uzatmalarda da gol olmayınca penaltılar geçildi.Penaltı atışlarında Mbappe, 5. penaltıyı kaçırarak büyük şok yaşadı ve İsviçre çeyrek finale yükseldi.

Bu galibiyetin ardından İsviçre çeyrek finale yükselirken rakibi ise Hırvatistan'ı eleyen İspanya oldu. İsviçre ile İspanya'yı karşı karşıya getirecek Çeyrek final maçı 2 Temmuz Cuma günü Rusya'nın Saint Petersburg Stadı'nda oynanacak. İsviçre Milli Takım Teknik Direktörü Vladimir Petkovic, EURO 2020'de Fransa'yı penaltılarda eleyerek çeyrek finale çıktıkları maçın ardından açıklamalarda bulundu.

Karşılaşmayı değerlendiren Vladimir Petkovic "Fransa gibi son Dünya Şampiyonu'nu 120 dakika ve penaltılar sonucunda elediğimiz için takımımla gurur duyuyorum. Sahada neler yapmamız gerektiğini, nasıl cevap vermemiz gerektiğini biliyorduk. Türkiye maçına göre oyunumuzda küçük değişiklikler yaptık" dedi.

Young Boys'ta 3 yıl boyunca kazandığı başarılarla dikkat çeken ve bir dönem Samsunspor'da da görev yapan Bosna doğumlu İsviçreli hoca, Türkiye'de tutunamadı. 57 yaşındaki teknik adam, 2011-2012 sezonunda Samsunspor'un başında 22 maça çıktı. 22 maç sonunda 0.86 puan ortalamasıyla 'başarısız' olarak gönderilen Petkovic, dün gece futbolun uzun süre unutulmayacak zaferlerinden birine imza attı.

Samsunpor'dan gönderildikten sonra Sion ile anlaşan teknik adam bu takımın başında hiçbir maça çıkmadan Lazio'nun başına geçti. Boşnak çalıştırıcı, 2014 yılında da Hittzfeld ile yolları ayrılan İsviçre'nin başına getirildi. Petkovic o tarihten bu yana milli takımın başında yer alıyor.

Petkovic'in Türkiye'ye gelişinde yaptığı ilk açıklama ise şöyleydi: "Bana Atatürk'ü anlattılar, Samsun şehrinin tarihi önemini. Samsun'u çok beğendim, güzel bir Balkan şehrine benziyor. Bana Samsunsporlular için üç şeyin çok önemli olduğunu söylediler. Türkiye Kupası'nı kazanmak ve Avrupa'ya gitmek; İstanbul takımlarını yenmek ve Trabzonspor maçları. Fenerbahçe'yi Young Boys ile mağlup etmiştim. Umarım Samsunsporla da yaparım aynı şeyi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.