Öğrenciler referandumda nasıl oy kullanacak?

Öğrenciler referandumda nasıl oy kullanacak?

Ailelerinden uzakta, farklı şehirlerde okuyan, 18 yaşını doldurmuş olan milyonlarca öğrenci Anayasa değişiklik referandumunda oy kullanabilmek için ne yapacak? YSK'nın CHP’li üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu yapılacakları anlattı.

Türkiye ‘başkanlık’ maddesini de içeren Anaysa oylamasını yapacağı referandum sürecine girdi. Referandumda Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) tarihini bugün resmen açıklaması bekleniyor. Tarihin açıklanmasının ardından seçmen kağıtları hazırlanacak. Referandum sürenin öğretim yılının ortasına denk gelmesinden 18 yaşını dolduran öğrencilerin nasıl oy kullanacağı merak ediliyor.

Hürriyet’ten Aysel Alp’e konuşan, YSK’nın CHP’li üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, 18 yaşını dolduran ve ailesinden uzakta yaşayan öğrencilerin oy kullanabilmesi için adres değişikliğini nasıl yapacaklarına ilişkin bilgi verdi.

KİRADA YA DA YAKININ YANINDA KALANLAR

Yakupoğlu oy kullanmak isteyen öğrenciler için yapılacak adımları sıraladı:

Öğrenci, kiralık bir evde kalıyorsa, kira sözleşmesi veya elektrik, su, telefon gibi abonelik faturasıyla birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracak. Öğrenci belgesine gerek yok, hemen başvurmak mümkün.

Bir akrabasının, yakının yanında kalıyorsa, o evin sahibiyle birlikte yine ilçe nüfus müdürlüğüne gidecek. Evin sahibi, ‘bu benim yeğenimdir, kardeşimdir’ deyip beyanname verecek. Burada da öğrenci belgesine gerek yok, İlçe nüfustan aldığı belgesini, ilçe seçim kuruluna götürerek adres değişikliğini yapabilecek.

Bu iki grup bugün itibariyle değişiklik başvurusunda bulunabilir. Ancak 16-18 Şubat tarihleri arasında Yüksek Seçim Kurulu, MERNİS’ten seçmen listelerini çekmeye başladığı için değişiklik yapılamaz.

Dolayısıyla bu grup adres değişikliğini 18-26 Şubat tarihleri arasında da yaptırabilir.

YURTTA KALANLAR 18-26 ŞUBAT

Öğrenci yurtta kalıyorsa onların alacağı belgeler farklı olacak. Yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları iki belgeyle yurtlarının bulunduğu yerdeki ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracaklar. Bu belgeyi de ilçe seçim kuruluna götürüp verecekler.

Bu işlem sadece 18-26 Şubat tarihleri arasında yapılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.