Milletvekili Bartın, Yüksekova Belediyesi’nin borçlarını Meclis’e taşıdı

Milletvekili Bartın, Yüksekova Belediyesi’nin borçlarını Meclis’e taşıdı

DEM Parti Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova Belediyesi’nin borçlarını TBMM’ye taşıyarak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Yüksekova Belediyesi’nin 2018 yılından bu yana Sayıştay tarafından denetlenmemesinin gerekçesi nedir” sorusunu sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, soru önergesi vererek Yüksekova Belediyesi’nin borçlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. 

Bartın, önergesinde şu ifadeleri kullandı: “31 Mart 2024 seçimlerinden sonra yönetimi değişen Hakkari’nin Yüksekova (Gever) Belediyesi'nde Kayyım tahribatları gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Yüksekova Belediyesi’nin güncel olarak toplam 990 Milyon 412 bin 162 TL borcu olduğu bilgisi paylaşılırken, Belediye borcundan 895 Milyon 727 bin 799 TL ve 56 kuruşun İller bankası, 60 Milyon 896 bin 460 TL Sosyal ve Güvenlik Kurumu (SGK), 20 Milyon 497 bin 771 TL vergi, 13 Milyon 290 Bin 130 TL’de diğer borçlar şeklinde olduğu basına yansımıştır. 

Neredeyse 20-30 yılı kayyım tarafından ipotek altına alınarak hizmet veremez hale getirilen Yüksekova Belediyesi’nde Kayyımın Yüksekova’nın ana damarı denilen iki arsasını değerinin çok az altında satarak belediyeyi zarara uğrattığı, 5 yıl içerisinde 54 kişiyi işe aldığı, işe alınanların çoğunun ise kayyımın akrabaları ve AKP’li yandaşlar olduğu ortaya çıkmıştır.
2019 yılından bu yana Kayyım tarafından yönetilen Yüksekova Belediyesi’nde yapılan incelemeler sonucunda seçime kısa bir süre kala büyük harcamalar yapıldığı, son 10 günde belediye kasasından en az 8-9 milyon TL harcandığı, Yüksekova Emniyet Müdürlüğü'ne 3-4 kez farklı kalemler şeklinde ödeme yapıldığı, Ramazan'da verilen iftar yemeği ödemesi ve yine farklı tarihlerde ödemeler yapıldığı, yüklü miktarda araç yakıtı alındığı, Yüksekova Adliyesi'ne ödemeler yapıldığı ve 100-150 bin Türk Lirasının da kadayıf parası olarak harcandığı ve yapılan kutlamalar için faturalar kesildiği açığa çıkmıştır. 28 Mart'ta ve 2 Nisan'da 15 milyon değerindeki yol ihaleleri de söz konusu yüklü harcamalar arasında yer almaktadır.”


Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: 
1. 2019 yılında Kayyım atanan Yüksekova Belediyesi’nin 2018 yılından bu yana Sayıştay tarafından denetlenmemesinin gerekçesi nedir?
2. 2018 yılından bu yana denetlenmeyen Yüksekova Belediyesi’nde Kayyımın yönettiği yılların Sayıştay tarafından denetlenmesine ilişkin bir girişiminiz olacak mıdır?
3. 990 Milyon 412 bin 162 TL borcu olduğu ortaya çıkan Yüksekova Belediyesinde Kayyım atanan 2019 yılından bu yana hizmet ve projeler kapsamında yapılan harcamalar nelerdir?
4. Yüksekova Belediyesinde Yüksekova’nın ana damarı denilen iki arsasını değerinin çok az altında satarak belediyeyi zarara uğratan Kayyım hakkında herhangi bir soruşturma/inceleme var mıdır/yapılacak mıdır? Söz konusu arsalar kimlere değerinin çok altında peşkeş çekilmiştir?
5. Yüksekova Emniyet Müdürlüğüne 3-4 kez ödeme yapılmasının gerekçesi nedir? Yüksekova İlçe Müdürlüğü’nden ne tür bir hizmet alınmıştır? Yüksekova Adliyesi'ne yapılan ödemelerin gerekçesi nedir? 
6. Seçimlere az bir süre kala yüklü miktarda araç yakıtı alınmasının gerekçesi nedir?
7. Son 5 yıl içerisinde Kayyım tarafından işe alınan 54 kişiden birçoğunun kayyımın akrabaları ve AKP’li yandaşlar” olduğu doğru mudur? Söz konusu kişilere ve Kayyım tarafından yapılan usulsüzlüklere ilişkin açılan bir inceleme/soruşturma var mıdır/yapılacak mıdır? 
8. Güncel olarak toplam 990 Milyon 412 bin 162 TL borcu olduğu ortaya çıkan Yüksekova Belediyesi’nin borçlarını ödeyebilmesi için bütçesinin arttırılmasına ilişkin bir girişiminiz var mıdır/olacak mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.