Koronavirüs'te son durum: Ölü sayısı 3 bin 200'ü geçti

Koronavirüs'te son durum: Ölü sayısı 3 bin 200'ü geçti

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 200'ü geçerken vaka sayısı 95 bini aştı.

4 Mart itibariyle Çin'deki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 3 bin 13 olarak açıklanırken, 1 gün içerisinde 32 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İşte koronavirüsle ilgili son gelişmeler:

Bosna Hersek'te ilk koronavirüs vakası bildirildi

Bosna Hersek Sağlık Bakanlığı, ülkede bir kişide koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Vakaya Sırp Cumhuriyeti'nde rastlandığı bildirildi.

Cinping'in Japonya ziyareti ertelendi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Japonya ziyareti koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi.

Japonya hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin de Covid-19'la mücadele halinde olması nedeniyle ziyaretin Cinping'in "daha verimli olacağı" ileri bir tarihe ertelendiğini belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde acil durum ilan edildi
Kaliforniya'da Covid-19 nedeniyle ilk ölümün bildirilmesinin ardından Vali Gavin Newsom eyalet genelinde acil durum ilan edildiğini duyurdu.

Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Newsom, acil durumun sağlık malzemelerinin hızlı bir şekilde karşılanmasına yönelik ilan edildiğini söyledi.

Yetkililer ölen kişinin yolcu gemisinde Covid-19 bulaştığı düşünülen ileri yaşta bir hasta olduğunu açıkladı. Yolcu gemisinde bulunan bir diğer kişide de koronavirüs test sonuçlarının pozitif çıktığı belirtildi.

Newsom eyalet genelinde doğrulanmış 53 Covid-19 vakası olduğunu bildirdi.

UNESCO: 290 milyondan fazla öğrencinin eğitimi aksadı
Birleşmiş Milletler, Covid-19 salgını nedeniyle 290 milyonu aşkın öğrencinin eğitiminin aksadığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünden (UNESCO) yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgını nedeniyle 13 ülkede okullar kapatıldı.

Okulların kapandığı ülkeler arasında Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Çin, Kuzey Kore, İran, Irak, İtalya, Japonya, Kuveyt, Lübnan, Moğolistan, Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı. Söz konusu ülkelerde toplam 290,5 milyon öğrencinin eğitimi ise aksadı.

THY'nin Singapur uçağında koronavirüs vakası

Singapur Ulaştırma Bakanlığı, 3 Mart’ta Türkiye üzerinden gelen Türk Hava Yolları'na ait uçakta bir yolcunun koronovirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Singapurlu The Straits Times'ın haberine göre, bakanlık söz konusu hasta yolcunun temas ettiği ve virüsü taşıma riski bulunan yolcuları takibe aldı. Ayrıca Singapurlu yetkililer konuyla ilgili olarak Türkiye büyükelçiliğiyle de iletişim kurduklarını duyurdu.

Endonezya, 4 ülke vatandaşlarından sağlık raporu isteyecek

Endonezya, Covid-19 nedeniyle Güney Kore, İran, Japonya ve İtalya vatandaşlarının ülkeye girişte sağlık raporu getirmeleri gerektiğini bildirdi.

Republika gazetesinin haberine göre, Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Moeldoko, Covid-19 salgınında vaka ve ölüm sayısının giderek arttığı Güney Kore, İran, Japonya ve İtalya vatandaşlarının Endonezya’ya girmek için sağlık raporu getirmeleri gerektiğini açıkladı.

Irak'ta ilk ölüm, İranlı bakan enfekte oldu

Irak'ta yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani'nin de koronavirüse yakalandığı açıklandı.

Bunun yanında İran'da yeni tip koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla 54 bin tutukluya ev izni verildiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ) koronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin üretiminin yüzde 40 oranında artırılması gerektiğini açıkladı.

İsrail'de 3 yeni vaka görüldü, bir vakanın 29 Şubat'ta İtalya'dan dönen bir vatandaşın olduğu açıklandı.
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 4 yeni vaka görüldü.

Hindistan'da 15 yeni vaka tespit edildi. Bunlardan 14'ünün İtalya'dan gelen turistlerin olduğu kaydedildi.
Çin'den sonra en çok vakanın görüldüğü Güney Kore'de 142 kişinin daha enfekte olduğu aaçıklandı.
Kanada'da 3 yeni vaka tespit edildi.

2020 Tokyo Olimpiyatları'nın tarihi değişebilir

Japonya Olimpiyat Bakanı Seiko Hashimoto, koronavirüs salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın yıl sonuna ertelenebileceğini söyledi. Uzak Doğu başta olmak üzere birçok ülkedeki spor organizasyonlarında iptal ya da ertelemeye gidilirken, Japonya'nın ev sahipliğinde bu yıl düzenlenecek 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın geleceği de belirsizliğini koruyor.

Avrupa Parlamentosu, 130 etkinliği iptal etti

Avrupa Parlamentosu gelecek 3 hafta boyunca 6 ila 7 bin kişiyi bir araya getirmesi planlanan toplam 130 etkinliği iptal etti. Bu süreçte dışarıdan gelen ziyaretçiler de parlamentoya kabul edilmeyecek.

İran'da hayatını kaybedenlerin sayısı 92'ye yükseldi

İran Meclis Başkan Yardımcısı, 23 milletvekilinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiğini duyurdu. Ayrıca ülkede Covid-19 salgınında ölenlerin sayısı 92'ye, vaka sayısı ise 2 bin 922'ye yükseldi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, silahlı kuvvetlere, Covid-19 salgınıyla mücadelede sağlık bakanlığına yardımcı olma emri verdi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Yeni tip koronavirüs dünyayı meçhul bir bölgeye çevirdi" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, "Daha önce, topluluk düzeyinde bulaşabilen bir solunum yolu patojeni görmedik, ancak doğru önlemler alınırsa da bu kontrol altına alınabilir” dedi.

AB: Birlik'in turizm kaybı 1 milyar euro

Fransız BFMTV kanalına konuşan iç pazardan sorumlu Avrupa Komiseri Thierry Breton, "Koronavirüsten dolayı küresel ekonomide önemli boyutta yavaşlama var. Koronavirüsten dolayı AB ülkelerinin turizm sektöründeki kaybı aylık 1 milyar euro" açıklaması yaptı.

Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin Avrupa Birliği sınırları içerisinde yaşayanlar için koronavirüsün risk seviyesini "orta"dan "yüksek" düzeye çektiği açıklandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bir başka deyişle, virüs yayılmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Sağlık Komiseri Stella Kyriakides ise, "Üye devletler Covid-19 salgınına ilişkin farklı zorluklarla mücadele ediyor. İtalya'daki durum diğerlerinden farklı" şeklinde konuştu.

Ukrayna'da ilk Covid-19 vakası tespit edildi

Ukrayna Sağlık Bakan Yardımcısı Viktor Lyaşko, başkent Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, İtalya’dan gelen ve Çernivtsi bölgesinde yaşayan bir Ukrayna vatandaşında Kovid-19 bulunduğunu açıkladı.

Enfekte hastayla az sayıda kişinin temasının olduğunu kaydeden Lyaşko, bütün bu kişilerle ilgili çalışmanın da başlatıldığını ifade etti.

Ayrıca Lyaşko, elde edilen tüm numunelerin Dünya Sağlık Örgütü laboratuvarlarına gönderildiğini dile getirdi.

Tunus ve Suudi Arabistan'da ilk vaka

Suudi Arabistan ve Tunus Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk kez yeni tip koronavirüs vakası tespit edildiğini duyurdu. Tunus Sağlık Bakanlığı, virüsün İtalya'dan dönen bir Tunusluda tespit edildiğini açıkladı.

Senegal'de ilk vaka: Fransız vatandaşı

Senegal hükümeti, Covid-19'a rastlanan Fransız vatandaşının önceki gün Paris'ten Dakar'a geldiğini duyurdu.

Endonezya’da ilk kez 2 kişide Covid-19 görüldü

Devlet Başkanı Joko Widodo, yaptığı açıklamada, 64 yaşındaki bir kadın ve 31 yaşındaki kızına Kovid-19 tespit edildiğini açıkladı.

Widodo, anne ve kızın, ay başında Endonezya’yı ziyaret ettikten sonra 27 Şubat’ta Malezya’da test sonuçları pozitif çıkan bir Japon vatandaşıyla temas halinde olduğunu öğrendiklerini ifade etti.

Ürdün'de ilk vaka

Ürdün Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk kez yeni tip koronavirüs vakası tespit edildiğini duyurdu.

Ürdün Sağlık Bakanı Saad Cabir, yaptığı basın açıklamasında, 16 gün önce İtalya'dan ülkeye dönen 2 Ürdün vatandaşının koronavirüse benzer semptomlar hissetmeye başlamaları üzerine sağlık merkezine başvurduklarını söyledi. Gerekli testlerin ardından vatandaşlardan birinde virüs tespit edildiğini ve karantina altına alındığını dile getirdi.

Rusya'da vaka sayısı 3'e yükseldi

Rusya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen kişi sayısının üçe yükseldiği belirtildi.

Rus haber ajansı RİA'ya göre, şubatta İtalya'ya seyahat eden ve halihazırda Rusya'da yaşayan bir kişide daha Kovid-19 tespit edildi.

Virüse yakalanan kişinin Rus vatandaşı olduğu ve karantinaya alındığı, bu kişiyle İtalya'ya gidenlerin hastanede ve evlerinde gözetim altında tutulduğu belirtildi.

Cezayir ve Mısır'da yeni tip koronavirüs vakaları

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edilenlerin sayısının Cezayir'de 5, Mısır'da 2 kişi olduğu açıklandı.

Kuveyt'te vaka sayısı 56'ya yükseldi

Kuveyt'te yeni tip koronavirüs tespit edilen kişi sayısının 56'ya yükseldiği belirtildi.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müsteşarı Busina el-Mudaf, yaptığı basın açıklamasında, 10 kişide daha virüs tespit edildiği ve salgına yakalananların sayısının 56'ya çıktığını belirtti.

Öte yandan önceki gün Çin'de koronavirüsle mücadele için 33 gündür mesai yapan Çinli doktor "aşırı çalışmaktan dolayı" hayatını kaybetti.

Adının Cong Cinşing (Zhong Jinxing) olduğu belirtilen 32 yaşındaki doktorun Çin'in güneyinde bulunan Hong Kong yakınlarındaki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nde 33 gün aralıksız mesai yaptığı ve geçtiğimiz cuma günü yaşamını yitirdiği belirtildi. Bu gelişmeyle birlikte Çin'de koronavirüsle mücadele kapsamında ölen doktor sayısı 8'e ulaştı.

Daha önce koronavirüsü dünyaya duyuran ilk kişi olan 34 yaşındaki Çinli Doktor Li Vınliyan (Li Wenliang) enfekte olması sebebiyle karantinadayken hayatını kaybetmiş bu olay birçok kesim tarafından üzüntüyle karşılanmıştı. 34 yaşındaki doktor Vınliyan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in resmi açıklamasından 3 hafta önce koronavirüs tehlikesini haber vermiş ancak bu hareketi sebebiyle Vuhan polisi tarafından sorguya çekilmişti.

Dünya'da Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 200'ü, vaka sayısı 95 bini aştı.
Virüsün en çok görüldüğü ikinci ülke olan Güney Kore'de vaka sayısı 5 bin 700'ü geçti. Ölü sayısı ise 35'e yükseldi. Çin’den sonra en çok ölümün yaşandığı İran’da ölü sayısı 92'ye yükseldi.

ABD'de 11 kişi koronavirüs nedeniyle öldü

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde ilk defa 1 kişi Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi. Diğer 10 kişi ise Washington eyaletinde hayatını kaybetti.

Sağlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, pazartesi günü Seattle yakınlarındaki bir bakım evinde 70 yaşlarında Covid-19 taşıyıcısı bir hastanın hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Cumartesi günü de aynı bölgede 50 yaşlarında bir hastanın ölümü, "ABD’de ilk Covid-19 bağlantılı ölüm" olarak rapor edilmişti. Böylelikle ABD'de koronavirüs nedeniyle yaşanan ölüm sayısı 2'ye yükselmişti.

Fransa'da ölü sayısı 4'e yükseldi

Fransada virüsten etkilenenlerin sayısı 285'e yükseldi.

Fransa'da şimdiye kadar virüsün görüldüğü 4 kişi hayatını kaybetti.

Paris’teki ünlü Louvre Müzesi koronavirüs nedeniyle kapılarını ziyaretçilere kapattı.

Çekya'da ilk vaka görüldü

Çekya'da ilk yeni tip koronavirüs vakaları tespit edildi.

Sağlık Bakanı Adam Vojtech, 3 kişide Covid-19 vakası tespit edildiğini açıkladı.

Hastalardan ikisinin Çekya birisinin ABD vatandaşı olduğunu belirten Vojtech, hastaların hayati tehlikesinin bulunmadığını ifade etti.

Dominik Cumhuriyeti'ne de sıçradı

Karayip ülkesi Dominik Cumhuriyeti'nde İtalya vatandaşı bir kişide Covid-19 tespit edildiği açıklandı.

Sağlık Bakanı Rafael Sanchez Cardenas, ülkeye 22 Şubat'ta giriş yapan 62 yaşındaki bir İtalyanda Covid-19 tespit edildiğini duyurdu.

Latin Amerika ülkelerindeki Kovid-19 vakaları ilk Brezilya'da, ardından Meksika ve Ekvador'da görülmüştü.

Almanya'da koronavirüs taşıyan öğretmenin okulu kapatıldı

Almanya’nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde bir öğretmende yeni tip koronavirüs tespit edilmesinden dolayı görev yaptığı okul 15 Mart’a kadar kapalı tutulacak. Ayrıca öğretmen ile birlikte okuldaki 70 öğrenci ile 30 öğretmen karantinaya alındı.

Belçika'da 23 virüs vakası

Avrupa Birliği (AB) kurumlarında çalışan bir kişinin yeni tip koronavirüse yakalandığı açıklandı.

Belçika Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa ismi henüz açıklanmayan yetkilinin Belçika'daki koronavirüs vakaları arasına kaydedildiği belirtildi.

Belçika Sağlık Bakanı Maggie de Block, Fransa’nın kuzeyinden gelen bir kişide koronavirüs tespit edildiğini duyurmuştu.

Ülkede koronavirüslü hasta sayısı 23'e yükseldi.

Koronavirüs vakası Bahreyn'de 52'ye, İngitere'de 87'ye, Irak'ta 35'e yükseldi

Bahreyn Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada,salgına yakalananların sayısının 47'ye ulaştığı belirtildi.

İngiltere'de de koronavirüs vakası sayısının 87'ye yükseldiği belirtildi.

İtalya'da Covid-19 nedeniyle okullar en az iki hafta boyunca kapalı kalacak

Ülkede 21 Şubat Cuma patlak veren koronavirüs vakaları, hızla yayılmaya ve can almaya devam ediyor.

Hastalığın bulaştığı kişi sayısının 3 bin 89'a ulaştığı, ölü sayısının da 107'ye yükseldiği açıklandı.

Koronavirüs bulaşan ve iyileşenlerin sayısının ise 295'e ulaştığı kaydedildi.

Kuzey İtalya'da hastalığın ilk kez görüldüğü Lombardiya bölgesinde sağlık sisteminde kriz yaşanıyor. Hastanelerin kapasitesinin çok üstünde çalıştığı bölgede, emekli doktor ve hemşirelerin geri çağrılması gündeme getirildi.

Ermenistan'da ilk Covid-19 vakası

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, İran'dan gelen bir yolcuda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiğini ve bunun ülkede ilk vaka olduğunu duyurdu.

Paşinyan, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, bir süre önce Tahran’dan gelen 29 yaşındaki Ermenistan vatandaşında Kovid-19 tespit edildiğini belirtti.

Tayland'da ilk ölüm gerçekleşti. Ülkede enfekte hasta sayısı 43'e çıktı.

Fransa ve İtalya'da halka açık etkinlikler yasaklandı.

Avustralya yüksek risk gerekçesiyle İran'a uçuş yasağı getirdi.

Japonya tarihinde ilk kez beyzbol maçları seyircisiz oynandı. Ülkede okullar tatil ve halka açık etkinlikler yasak.

Dubai'de Emirates Hava Yolları düşük yolcu kapasitesi nedeniyle çalışanlarından ücretli veya ücretsiz izin kullanmalarını talep etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pence ülkede koronavirüs salgınının düşük risk taşıdığını ancak ölü sayısının artabileceğini söyledi. American Airlines, İtalya'ya bazı uçuşlarını iptal etti

Latin Amerika'da Brezilya ve Meksika'nın ardından Ekvador'da da Covid-19 tespit edildi. Hastanın temasa geçtiği 80 kişi gözlem altına alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.