KKM'den çıkılsın ayrıcalığı

KKM'den çıkılsın ayrıcalığı

KKM'den çıkmak için her yol deneniyor. 500 bin liraya 12 bin 493 lira faiz gelirken KKM'den çıkanlara aylık faiz 20 bin 821 lira olacak. Ancak bu uygulamadan yararlanmak için tek şart var.

Normalde piyasadaki faiz oranı yüzde 25- 35 oranındayken, Kur Korumalı Mevduattan TL vadeli mevduata geçenler için yıllık faiz oranı yüzde 45'lere kadar çıktı. Peki yüzde 45'lik faiz oranından yararlanmak için hangi şartlar gerekiyor?

Milliyet'te yer alan habere göre, Kur Korumalı Mevduattan TL'ye dönmek için bankalar yüzde 45 oranında faizler sunmaya başladı. KKM hesabını kapatana ekstra faiz veriliyor. Bu uygulama TL'ye dönüşü hızlandıracak. KKM'de biriken tutar 14 ağustos haftasında 3.4 trilyon lira ile rekor kırmıştı. Ancak ekonomi yönetimin KKM'den çıkış stratejisiyle KKM hesaplarında azalma oldu.

Faiz oranları yükseltildi. 500 bin lira da 12 bin 493 lira faiz getirirken yüzde 45'lik faiz oranında bu rakam 20 bin 821 liraya çıkacak. 8 bin 328 liralık bir fark olacak. Bu farktan yararlanmak için tek şart KKM hesabının 30 Haziran'dan önce açılmış olması gerekiyor.

Kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL düşüş kaydetti. Böylelikle KKM'de düşüş serisi ikinci haftaya çıktı. Orta Vadeli Program (OVP) toplantısında iki gün önce konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla diyaloğa özel bir önem vereceklerini, KKM'den çıkışla ilgili de önce rezervleri güçlendireceklerini belirtti.

Toplantıda konuşan Şimşek, bütçe disiplini noktasında gereken adımları attıklarını da belirterek, "Tabii bu dinamik bir süreçtir. Burada durulacağı anlamına gelmiyor. Para politikasında bir süreç başladı. Yapısal reform gündemi çok net takvimlendirilmiş. Şimdi bunun bir ayağı kalıyor, o da dış kaynak ayağı.

Ben dış kaynak ayağının oldukça güçlü olacağına inanıyorum. O konuda arka planda yaptığımız bir takım çalışmalar var. İkili ülkelerle olan bir kısmı yansıdı gibi. Daha sonraki evrede de doğrudan yatırımlar var. Bunlar hep aşama aşama gidecek. Dolayısıyla yatırımcılarla diyaloğumuz güçlü olacak." ifadesini kullandı.

Otomotivden ikinci konuta ve tüketici kredilerine kadar pek çok husus bulunduğuna işaret eden Şimşek, "Kur korumalı mevduat (KKM) konusunda kafamızda tabii ki bir plan var. Önce rezervlerimizi güçlendireceğiz. Sonra çıkış stratejisini kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

Şimşek kur hedefi için de şu ifadeleri kullanmıştı: "Öncelikle şunu söyleyeyim, bizim hiçbir zaman bir kur hedefimiz olmaz. Yani ne programda ne başka türlü kur hedefimiz yok. Ama işin doğası bir tahmin olması gerekiyor. Siz tabii bu ortalama kurlardan kurun yıl boyunca lineer seyredeceğini varsayıyorsanız, yanlış varsayıyorsunuz. O zaman tahlilleriniz de yanlış olabilir. Burada esas itibarıyla biz bir hedefe sahip değiliz. Dolayısıyla kur rejiminde herhangi bir değişiklik yok."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.