Kadınlar şiddetsiz bir dünya diliyor

Kadınlar şiddetsiz bir dünya diliyor

8 Mart arifesinde katledilmedikleri günleri umut eden Diyarbakırlı kadınlar, “sömürü ve tahakküm kalksın, yasalar uygulansın” talebinde bulundu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken, Türkiye ve bölgede kutlamaların startı verildi. Kadınlar her yıl olduğu gibi bu yıl da eril düzene, eşitsizliğe, sömürüye ve erkek-devlet şiddetine karşı seslerini yükseltecek. 

MA Diyarbakır’da 8 Mart arifesinde kadınlara günün önemi ve taleplerini sordu. 
 
Sultan Tekin, yıllarca mücadele etmelerine rağmen hala kadınların alamadıkları haklarının olduğunu söyleyerek, "Geçmişten bugüne toplumsal altyapımızda sistem olarak yerleşmiş ataerkil düzen var. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünyada geçerli. Dolayısıyla kadınlar bu süreçten sorumlu tutuluyor. Oysa sadece kadınlar değil, toplumun her kesimi bu sisteme karşı mücadele etmeli. Çünkü kadın ve erkeğin eşit olmadığı bir toplumda sadece kadın mutsuz olmaz" diye konuştu. 
 
Türkiye’de 8 Mart'ın önemi ve değerinin kalmadığını belirten Çiğdem Demir, “Televizyonlarda yüzlerce kadının katledildiğini görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye’de kadın hakları diye bir şey yok. Bu ülkede kadınlar özgür değil. Kendi ayaklarım üstünde durmaya çalışıyorum ancak şuan kadın pazarı kadınların elinden alınıp erkeklerin eline verilecek. Türkiye’de kadına verilen hak budur işte. Türkiye’de her gün onlarca kadının katledilmesinin sebebi ekonomik özgürlüklerinin olmaması ve geçimsizlik. 8 Mart’tan beklentimiz yok, çünkü Türkiye’de hak diye bir şey yok” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 
 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün büyük bedeller sonucu kazanıldığını hatırlatan Sipan Satıç, kadınlar üzerindeki sömürü ve tahakkümün kaldırılmasını talep etti. Satıç, “Ülke özelinde söylemek gerekirse kadına yönelik şiddet oranı çok fazla dolayısıyla buna karşı İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyorum” dedi.
 
8 Mart'ın kadınlar açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Sultan Yıldız, "Özellikle erkeklerin kendilerini kadınlardan üstün tuttuğu bir zamanda bugün daha da önemli. 8 Mart'tan tek dileğimiz bundan sonra hiçbir kadının şiddet görmemesi, çocukların erken yaşta evlenmemesi ve tüm kadınlarımızın kendi ayakları üstünde durması" diye belirtti.
 
Son 20 yılda kadın cinayetlerinin daha fazla arttığını söyleyen Hatice Yalçınkaya da “Dönüp pratiklerine bakmaları lazım. 100 yıl önce de kadınlar eziliyordu, hala bu baskı devam ediyor. Buna artık dur denmeli. Kadın cinayetleri olmasın” ifadelerini kullandı.
 
Bu yılki 8 Mart temennisini, "umarım bundan sonra hiçbir kadına şiddet uygulanmaz ve öldürülmez" diye özetleyen Sena Katkan ise, "Maalesef bir ay içerisinde 30-40 kadın katlediliyor. Kadına şiddet uygulayan erkeklerin hepsi dışarıda geziyor, birkaç gün yatıp çıkıyorlar. Fakat kadınlar geceleri rahat dolaşamıyor, giydiklerinden yargılanıyor. Bunun değiştirilmesi için öncelikle mahkemelerin caydırıcı cezalar vermesi lazım, daha sonra da erkek zihniyetinin değiştirilmesi gerekir" sözleriyle cezasızlık politikalarına dikkati çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.