Kadınlar Emek Evi’nde üretime katılıyor

Kadınlar Emek Evi’nde üretime katılıyor

Emek Evi’nde birçok ürünü geri dönüştürerek, yeniden kullanıma kazandıran Fındıklılı kadınlar kooperatifleşmeyi hedefliyor.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde kadınlar, hem atölye hem de satış ofisi olan Emek Evi’nde ürettikleri ürünlerle el emeğini görünür kılıyor. 8 Mart’ta “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganıyla açılışı yapılan Emek Evi, dikiş atölyesi ve satış mağazası olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Üretilen ürünler, Atatürk Parkı’nda bulunan mağazada satışa sunuluyor.

Yanı sıra ahşap süsleme gibi el sanatlarının da yapıldığı Emek Evi’nde kadınlar, elde edilen geliri Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi için kullanıyor. Şimdilik Meci bünyesinde faaliyet yürüten kadınların hedefi ise kendi kooperatiflerini kurmak. Birçok ürünü geri dönüştürerek, yeniden kullanıma kazandıran kadınlar, hem atıkları değerlendirmek hem de doğayı korumayı amaçlıyor.

Emek Evi gönüllüleri, amaç ve hedeflerini anlattı.

Dikiş atölyesi eğitmeni Meral Arslan, ilk olarak üretime ürünleri geri dönüştürerek başladıklarını söyledi. Halktan kullanmadıkları kotları istediklerini kaydeden Arslan, yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları aktardı: “Eski kotlardan çantalar yaptık ve bu çok ilgi gördü.  Böylece tanındık. Daha sonra logomuzun basılı olduğu çantaları satışa sunduk. Şimdi de nevresim dikimi yapmaya başladık. Nevresimlerin toplu olarak satışını yapacağız. Böylelikle kooperatif için gelir sağlayacağız. Henüz yolun başındayız. Toplu işlerde bağlantıları belediye üzerinden kurmayı hedefliyoruz. Hanak ve Borçka belediye başkanları ziyaretimize geldi. Yaptığımız çalışmaları çok beğendiler. Kendileri için sipariş verdiler. Belediyelerin logoları ile çantaları dikeceğiz.

Fındıklı kadınları geleceğe daha özgür bakıyorlar. Oradan da yola çıkarak ‘Kadın, yaşam, özgürlük’ sloganını kullandık. Günümüzde de İstanbul Sözleşmesi gündemde, bunları da düşününce bu sloganı uygun bulduk. Bu işe gönüllü olarak başladık. Vaktimizin boşa gitmesini istemiyoruz. Burada bir şeyler yapınca mutlu oluyoruz. Geleceğe dair ise kadın kooperatifi altında ilerlemeyi amaçlıyoruz.”

Emek Evi’nin satış mağazasında kendi ürünlerinin yanı sıra ayrıca dışarıdan gelen ürünleri de sergilediklerini belirten Arslan, halkın el emeklerini getirip istediği gibi satışa sunabildiklerini ifade etti. Arslan, “Şimdilik dikiş ve el işleri yapıyoruz. Ama ileride yöremize özgü sepetler de yapmaya başlayacağız. Onun için de başka bir atölye kuracağız. Ahşap süslemeler var. El becerisi olan herkesi bekliyoruz. Farklı alanlarda yeteneklere açığız” diye belirtti.

Emek Evi çalışanlarından Serpil Karamahmutoğlu da, amaçlarının kooperatifleşme olduğunu vurgulayarak, ürünlerin organik olmasına dikkat ettiklerini söyledi.  Denizden topladıkları odun parçalarıyla dahi üretim yaptıklarını söyleyen Karamahmutoğlu, “Tamamen doğadan aldığımız ürünleri şekillendiriyoruz. Doğaya zarar verilsin istemiyoruz. Organik ve doğada bulduğumuz ürünleri değerlendirmek istiyoruz” dedi.

Kadınların kendilerine başvurup üretim sürecine katılmasını isteyen Karamahmutoğlu, şöyle dedi: “Her gelen illaki çalışacak diye bir şey yok. Güzel bir Fındıklı yaratmak ve kadın olarak her yerde var olduğumuzu göstermek istiyoruz. Evlere kapanmak istemiyoruz. Hür ve özgür yaşamak istiyoruz. Kadının vurulmadığı, özgür olduğu, kendisini rahat ifade edebileceği bir ortam yaratmak istiyoruz. Emek Evi de buna katkı sağlayacaktır.”

3

4

5

 

09:07Kadınlar 1 Temmuz'da alanlarda olacak 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.