İzmir depreminde ölenlerin sayısı 28'e yükseldi

İzmir depreminde ölenlerin sayısı 28'e yükseldi

İzmir Seferihisar açıklarında meydana gelen depremde son verilere göre 28 kişi öldü. Kentte yıkılan 8 binada arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremden 23 saat sonra bir anne ve üç çocuğu enkazdan kurtarıldı.


Ege Denizi'nde İzmir'e bağlı Seferihisar açıklarında meydana gelen deprem sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 28'e yükseldi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 28 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Üçü ağır olmak üzere yedi kişinin yoğun bakımda olduğunu belirten Koca, 243 kişinin de halen tedavi gördüğünü kaydetti. Bakan Koca, "642 kişinin tedavisi tamamlanmış durumda" dedi. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, deprem sonucu en az 885 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Anne ve dört çocuğuna ulaşıldı

Depremin ardından yıkılan binalarda arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İzmir'de enkaz altında kalan bir anne ve dört çocuğuna 23 saat sonra canlı ulaşılması büyük sevinçle karşılandı. Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle çöken Doğanlar Apartmanı’nın enkazında başlatılan arama kurtarma çalışmalarında Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Dereli Perinçek ile dört çocuğuna, üçüncü kat seviyesinden gelen seslerin takibi ile ulaşıldı. Depremden 23 saat sonra anne ve üç çocuk enkazdan çıkarıldı. Diğer bir çocuğun  kurtarma çalışmalarının halen sürdüğü belirtildi.

Sabah saatlerinde de depremden 18 saat sonra dört kişi enkazdan yaralı olarak kurtarılmıştı. 

AFAD, İzmir'de kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü 17 binadan 9'unda çalışmalar tamamlanırken, kalan 8 binada çalışmaların halen sürdürüldüğünü de açıkladı. 

İzmir depreminin simge binası haline gelen Bayraklı'daki Rıza Bey Apartmanı enkazında Cumartesi sabaına kadar çıkarılan 19 kişiden 3’ü hayatını kaybetti. 1999 depreminde de hasar gören ve güçlendirme çalışması yapılan Rıza Bey Apartmanında arama kurtarma çalışmaları sürüyor.  

Bölgedeki arama ve kurtarma çalışmalarına 5 bin civarında personel ile 20 arama kurtarma köpeği ile 750'den fazla araç katılıyor.

Hasarlı yapılara girilmemesi gerekiyor

Depremde İzmir'in Bayraklı, Bornova ve Buca ilçelerinde en az 17 bina hasar gördü, 5 bina tamamen yakıldı, 7 bina kullanılamaz hale geldi.

AFAD, bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi çağrısı yapıyor. Ayrıca, bölgede yolların acil yardım araçları için boş bırakılması isteniyor.

Gece acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Bornova ve Bayraklı'da çadırlar kuruldu, halka yiyecek dağıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ihtiyacı olanlara sabah saatlerinde de kahvaltı dağıtıldığını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İzmir'de deprem nedeniyle eğitime bir hafta süreyle ara verme kararı aldıklarını açıkladı. Selçuk, eğitime ara verileceğini Twitter hesabından duyurdu. 

Depremin ardından artçı sarsıntılar da devam ediyor. AFAD,Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında saat 08.31'de 5.0 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini duyurdu.

AFAD'ın verdiği bilgilere göre, depremin ardından, 37’sinin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 543 artçı sarsıntı yaşandı.

Depremin büyüklüğüne ilişkin ise farklı açıklamalar yapıldı. AFAD, merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan ve TSİ 14.51'de meydana gelen depremin büyüklüğünü 6.6 olarak, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise 6.9 olarak duyurdu. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7.0 olarak ölçtüğünü açıkladı.

Deprem, İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.