Ilısu'da su tutulma testlerine başlandı

Ilısu'da su tutulma testlerine başlandı

 12 bin yıllık antik kent Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nda su tutma testlerine başlandı.

Tarihi 12 bin yıl öncesine kadar uzanan arkeolojik bulgulara ev sahipliği yapan Hasankeyf’i, sulara gömecek olması nedeniyle birçok farklı kesimin yapımının durdurulmasını istediği Ilısu Barajı'nda ertelenen su tutulma testlerine yeniden başlandı.

Sadece 50 yıllık ömre sahip olan Ilısu Barajı’ndaki su tutulma işlemine 10 Haziran’da başlanacaktı. Ancak bu tarihe yaklaşıldığında Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, fazla yağıştan dolayı baraj kapaklarının kapatılmasının yaklaşık bir ay ertelendiğini duyurdu. Ekoloji hareketleri ise, bu işlemin ertelenmesinde son haftalarda yapılan protestolar ile oluşan kamuoyunun etkili olduğu görüşündeydi.

Süren tepkilere rağmen ertelenen su tutulma testlerine bugün yeniden başladı. Bu nedenle Hasankeyf’teki az rakımlı bazı noktalar su altında kaldı. Barajın Siirt sınırları içerisindeki bölümünde yer alan bazı köy yolları da yine su altında kaldı.

KÖY YOLLARI SU ALTINDA KALDI

Su tutulma işlemine başlanacağının önceden duyurulmaması üzerine köy yolları su altında kalan köylüler duruma tepki gösterdi.

Yolları su altında kalacak olan yerleşim yerlerinin yapımı süren yeni yol ve köprü çalışmalarının ne zaman bitirileceği ise bilinmiyor.  Yapımı süren yollar arasında Hasankeyf ve Şırnak Güçlükonak ilçesini birbirlerine bağlayacak karayolu da var.

Öte yandan Ilısı Barajı nedeniyle sular altında kalacak köy ve mezraların boşaltılması için ilgili yerleşim yerlerindeki idari yöneticilerin, bu köy ve mezraların sakinleriyle görüşmeler gerçekleştirildiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.